Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

NOVOSADSKA NOĆ MUZEJA NA 40 LOKACIJA

Ovogodišnja Noć muzeja u Novom Sadu – u noći između 16. i 17. maja – obuhvata program na čak 40 lokacija širom grada, uključujući Petrovaradinsku tvrđavu, a za samo osam sati biće predstavljeno preko 60 različitih sadržaja! Među atrakcijama treće Noći muzeja u Novom Sadu, koja će se održati uporedo s programom u još četrdesetak gradova širom Srbije, biće ekskluzivne izložbe u holu Izvršnog veća Vojvodine (umetnička dela iz kolekcije pokrajinske vlade, sakupljana u proteklih 60 godina) i Muzeju Vojvodine (premijerna izložba paradnih šlemova iz doba Rimskog carstva, koja će obići ceo svet).

Kako beleži SEEcult.org, u okviru novosadske Noći muzeja održaće se i neobična izložba kutija za šibice, nagradna izložba fotografija s konkursa Ljubav je, izložba foto-instalacija austrijskog umetnika Gerharda Grosa Doručak kod Tifanija, izložba posvećena istorijatu i razvoju tetoviranja, kao i izložbe skeleta, prostorna digitalna animacija koja se prati s 3D naočarima, radova s konkursa Granična područja erotike u umetnosti, mobilnih skulptura… Najavljeni su i džez i rok koncerti na Spensu i u arboretumu Zavoda za zaštitu prirode, kao i vajarske i slikarske radionice, dečje kreativne radionice u Galeriji Matice srpske i u Muzeju grada, na Tvrđavi, izložba astrofotografija u Planetarijumu…

Da bi publika mogla videti što više zanimljivih sadržaja u Noći muzeja – lokacije su grupisane u šest zona: Banovina, Dunavski park, Pešačka, Zlatne grede, Liman i Tvrđava. U saradnji s javnim gradskim prevozom, kreirana je i kružna autobuska linija koja će povezivati te zone i saobraćati u Noći muzeja od 18 do dva sata iza ponoći. Detalje o zonama, putanji autobuske linije, svim sadržajima, učesnicima, posebnim satnicama i drugim zanimljivostima – posetioci Noći muzeja saznaće iz kataloga manifestacije, koji se dobija uz svaku kupljenu ulaznicu. Ulaznice, po ceni od 250 dinara, mogu se kupiti u pretprodaji u IPS prodavnicama u Zmaj Jovinoj ulici i TC Bazar, ali i na blagajni Spensa, a jedna karta važi za svih 40 lokacija u gradu.

Noć muzeja organizuje Asocijacija za vizuelnu umetnost i kulturu „Visart“ iz Novog Sada. Treća Noć muzeja u Novom Sadu održava se kao deo nacionalne manifestacije koju koordiniše beogradska Umetničko-produkcijska grupa „Noć muzeja“ s Anom Jovanović i Mladenom Petrovićem na čelu. Ovogodišnja manifestacija deo je Evropske noći muzeja i realizuje se pod pokroviteljstvom Evropske komisije i Uneska. Lane je Noć muzeja održana u 23 grada u Srbiji, a bilo je ukupno 450.000 poseta. Programe u Novom Sadu, na 30 lokacija, posetilo je 100.000 ljudi. Pokrovitelj manifestacije u Novom Sadu jeste pokrajinski Sekretarijat za kulturu, a realizaciju su podržali i brojni sponzori i medijski prijatelji. Generalni sponzor Noći muzeja u Srbiji jeste Telekom Srbija, a pokrovitelj je Ministrarstvo kulture Srbije. Sajt Noći muzeja je www.nocmuzeja.rs.

A u Beogradu…

Šesta manifestacija Noć muzeja održaće se u noći između 16. i 17. maja u Beogradu na čak 80 mesta – 20 muzeja, 40 galerijskih prostora, pet stranih kulturnih centara (…), a specijalno za tu priliku oživeće i Dvorski kompleks Dedinje, Kalemegdan i Studenstki park, najavili su organizatori, a prenose agencije. Osnivačica manifestacije Ana Jovanović poručuje da se organizatori nadaju kako će biti ponovljena, a možda i premašena prošlogodišnja masovnost, kad je Noć muzeja u Beogradu posetilo 350.000 ljudi. Pored Beograda i Novog Sada, Noć muzeja održaće se u 36 gradova širom Srbije, u više od 190 muzejskih i galerijskih prostora. Ovogodišnja Noć muzeja održavaće se istovremeno na više od 1.900 lokacija u različitim evropskim gradovima.

Izvor: Građanski list EGL

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *