Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„NOMUS“ OČUVAO VISOK UMETNIČKI NIVO

NOVI SAD – Novosadske muzičke svečanosti „Nomus“ očuvale su veoma visok umetnički nivo iz prethodnih nekoliko godina, pokazavši da je to festival najvišeg evropskog kvaliteta, izjavila je danas Tanjugu umetnički direktor festivala Marija Adamov.

Visoku ocenu 29. „Nomusa“ potvrdio je i sinoćni završni koncert u novosadskoj Sinagogi, na kome je Simfonijski orkestar Akademije umetnosti u Novom Sadu sa vojvođanskim mešovitim horom premijerno u Srbiji izveo oratorijum Aleksandre Vrebalov „Stanice“.

Tom veličanstvenom muzičkom događaju u prepunoj Sinagogi prisustvovali su i ambasador Japana u Beogradu Tošio Cinozaki, ministar kulture Nebojša Bradić, pokrajinski sekretar za kulturu Milorad Đurić, dok je gradski sekretar za kulturu Andrej Bursać dirigovao orkestrom i horom.

Sa nekoliko koncerata simfonijske muzike u proteklih devet festivalskih dana obogaćena je prevashodno kamerna koncepcija „Nomusa“, ustanovljena pre desetak godina, rekla je umetnička direktorka festivala.

Napomenuvši da su se čule i ocene da je ovaj „Nomus“ po nivou gostiju i programima čak i nadmašio prethodne, Adamov je dodala da je festival bio izuzetno posećen, naročito u prvom delu, dok je poslednjih dana publike bilo nešto manje.

Pošto je naglasila da su svi koncerti gudačkih kvarteta bili izuzetni, ona je rekla da je poseban utisak na publiku i stručnu javnost ostavio francuski kamerni sastav „Peleas“, koji je i otvorio 29. „Nomus“.

Odlični su bili i ruski klavirski trio, mnogi solisti, a posebnu draž festivalu dali su i koncert Vojvođanskih simfoničara pod vođstvom Berislava Skenderovića, kao i tri muzičko-scenska dela koja je publika imala priliku da vidi u Srpskom narodnom pozorištu i „Studiu M“.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *