Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

BEIRUT – SVJETSKI DAN KNJIGE

UNESCO je proglasio libanonski glavni grad svjetskom prijestolnicom knjige za 2009. U ime kulturne različitosti i tolerancije.

Beirut je u subotu proglašen svjetskom prijestolnicom knjige za 2009., te je već, pod okriljem UNESCO-a, pokrenut veliki broj manifestacija i različitih kulturnih aktivnosti u libanonskom glavnom gradu. Službeni početak označio je u subotu glavni direktor UNESCO-a Koichiro Matsuura najavivši pritom da će se sve do travnja sljedeće godine u Beirutu održavati razna događanja vezana uz kulturu knjige, od izdavaštva do poticanja građana na čitanje, s posebnim naglaskom na mlade. Kako je rekao Matsuura, Beirut je izabran za svjetsku prijestolnicu knjige zbog ‘fokusa tog grada i njegovih građana na kulturalne različitosti, dijalog i toleranciju.’

Istina jest da je književna scena na bliskom istoku izuzetno propulzivna, s bumom arapskog romana bez presedana. Tako se za Internacionalnu nagradu arapske proze, tamošnjeg ekvivalenta nagrade Booker, ove godine natjecalo više od stotinu romana. Treba reći da je roman kao književna forma postala legitimna u arapskom svijetu zaista nedavno. Prije samo sedam godina, dakle 2002., roman je postao popularan među arapskim čitateljima i to nakon što je Ala al-Aswany objavio Jakubiansku građevinu, roman koji opisuje političku korupciju i uspon islamista u Egiptu. Ovaj roman kao da je srušio branu, budući da je nakon njegovog velikog uspjeha (po njemu je snimljen i uspješan film) došlo do prave poplave romana koji se bave raznim temama koje su dotad u književnosti smatrane tabuom, poput seksualnosti i religije.

‘Individualizam i spoznavanje vlastitoga ega u arapskom je svijetu nedavno probuđen upravo putem djelovanja romana kao književne forme, a upravo je snaga individue prepoznata kao točka otpora represiji’, rekao je libanonski romanopisac Jabbour Doueihy. ‘Zapadnjacima se sviđa onaj tip arapskog romana koji se bavi političkom represijom, ženskim pitanjem i seksualnim tabuima. Oni traže nešto egzotično i pokušavaju naučiti više o regiji upravo preko romana.’ No iako to zvuči divno i krasno, realnost je ipak mračnija. Iako se na Zapadu osjeća velik problem opadanja broja ljudi koji čitaju, u arapskom svijetu je taj problem mnogo većih razmjera. Naime, iako je populacija arapskog svijeta veća od 300 milijuna ljudi, bestselerima se smatraju knjige koje se prodaju u maksimalno dvije ili tri tisuće primjeraka. Također, među mladim obrazovanim ljudima postalo je izuzetno hip pisati o ‘zabranjenim’ temama poput seksualnosti, tako da većina romana koji izlaze nemaju nikakvu književnu vrijednost.

No, pisanje i čitanje romana postaje sve popularnije, organiziraju se festivali, tribine, čitanja, sajmovi, knjiga i rezultati su već vidljivi. Tom trendu će svakako pridonijeti i imenovanje Beiruta svjetskim gradom knjige 2009. godine. Libanonsko Ministarstvo kulture naznačilo je tri glavna cilja čitavog ovog projekta. Kao prvo, imenovanje Beiruta svjetskom prijestolnicom knjige trebalo bi pomoći u razvijanju nakladničke djelatnosti u Libanonu, s naglaskom na književnost za mlađi dio populacije. Drugi cilj jest promoviranje kulture čitanja i ukazivanje građanima na mogućnost uživanja u čitanju. Treći cilj jest otvaranje libanonske i arapske kulture svijetu kao i upoznavanje građana s različitim svjetskim kulturama, a čemu će svakako doprinijeti mnogobrojna gostovanja pisaca, umjetnika, nakladnika i općenito intelektualaca iz čitavog svijeta u sljedećih godinu dana. Više o Beirutu kao svjetskom gradu knjige možete pročitati ovdje.

Izvor: Booksa n.s. 29.04.2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *