Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„METAMORFOZE KULTURE“ TONČIJA MARULJIĆA JE HRVATSKA KNJIGA GODINE

PRVI LAUREAT nagrade koju je osnovala Hrvatska poštanska banka s Večernjim listom, Maticom hrvatskom i HRT-om

Dr. Tonči Matulić s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, u nagrađenom djelu prepoznaje „znakove vremena“ i njihov utjecaj na kulturu, religiju, znanost, bioetiku
Dr. Tonči Matulić s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, u nagrađenom djelu prepoznaje „znakove vremena“ i njihov utjecaj na kulturu, religiju, znanost, bioetiku

Metamorfoze kulture – dr. Tončija Matulića, profesora na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, pobijedile su na natječaju za nagradu Hrvatska knjiga godine.

Laureat je proglašen večeras na prigodnoj svečanosti u Studiju Bajsić na Hrvatskoj radioteleviziji. Tako je završio višemjesečni težak posao žirija novoustanovljenoga knjižnog priznanja u nas. Nagradu, koja pobjedniku donosi 10.000 eura (u kunskoj protuvrijednosti) i skulpturu „Viktorijine kockice“ akademske kiparice Tanje Perišić, utemeljila je Hrvatska poštanska banka s partnerima Večernjim listom, Maticom hrvatskom i Hrvatskom radiotelevizijom.

Na natječaj je bilo prijavljeno 70-ak naslova objavljenih lani, i to svih žanrova, od beletrističkih i publicističkih, do stručnih i znanstvenih.

Pet finalista u borbi

Ocjenjivački sud u kojem su bili Franjo Sinković (predsjednik), Goran Ogurlić, Dražen Ilinčić, Igor Zidić, Gojko Bežovan, Žarko Dadić i Zvonimir Jakobović, u nekoliko je eliminacijskih krugova sužavao broj naslova koji ostaju u natjecanju za prvu titulu Hrvatske knjige godine. Do napete završnice, uz pobjedničku knjigu, dospjela su još četiri odlična djela. Među njima bila su dva romana: „Baba Jaga je snijela jaje“ svjetski renomirane Dubravke Ugrešić i prvijenac „Prodajem odličja, prvi vlasnik“ Roberta Međurečana. U najužoj konkurenciji ostala su i dva znanstvenika: književni teoretičar Pavao Pavličić s djelom „Mala tipologija hrvatske lirike“ i lingvist Ranko Matasović s „Poredbenopovijesnom gramatikom hrvatskoga jezika“.

Žiri se odlučio za kompleksnu, tisuću stranica opsežnu knjigu dr. Matulića u nakladi „Glasa Koncila“. Autor metamorfoze kulture, kako naznačuje već podnaslovom „Teološko prepoznavanje znakova vremena u ozračju znanstveno-tehničke civilizacije“, prati iz sasvim određenoga kuta.

Izazovi vremena

Njegovo je polazište teološko, ali i filozofsko i etičko. Moderna civilizacija mijenja sve temeljne elemente kulture i čovjekove svakidašnjice. Dr. Matulić uočava da se svi etički izazovi našega doba mogu svesti na jedan nazivnik, a to je realna moć samouništenja. Iz te moći javila se ekološka kriza, njezin je odraz biotehničko revolucioniranje života, njezina je posljedica i aktualna globalna ekonomska kriza.

– To su simptomi, a uzrok je – kaže T. Matullić – u radikalnim metamorfozama kulture koje nastaju zbog dubokih preobrazbi ljudskoga duha. No, ljudski je duh postao problematičan. Rješenja koja se svagdan nude saniraju, ali ne ozdravljuju od krize. Sanacija je tek improvizacija – uvjeren je dr. Matulić.

– Autentični ljudski život – argumentira nam dalje autor prve Hrvatske knjige godine – nemoguć je ako smo osuđeni na improvizirani život koji previše košta, a premalo usrećuje. Čovjeku se krade duh, a zauzvrat mu se daju jeftine kategorije i površna iskustva s okusom tjeskobe, neizvjesnosti i besmisla – zaključuje laureat nagrade čiji je smisao upravo da istakne djela trajne ljudske vrijednosti.

Izvor: Večernji.hr Mirjana Jurišić Foto: Željko Hladika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *