Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

IZLOŽBA PEĐE MILOSAVLJEVIĆA U UŽICU

Od danas pa do 6.maja Gradska galerija u Užicu je prostor gde će biti prestavljeno 35 dela Peđe Milosavljavića, jednog od prizanatijih srpskih slikara i intelektualaca 20. veka. Izložba je plod saradnje s Narodnim muzejom u Beogradu i SANU.

U Užicu je otvorena izložba slika i akvarela Peđe Milosavljevića, jednog od najznačajnijih srpskih slikara XX veka.

Izložba je plod saradnje Narodnog muzeja u Beogradu, Galerije srpske akademije nauka i umetnosti i Gradske galerije Užice. Sve do 6. maja posetiopci Gradske galerije Užice će biti u prilici da se kroz 35 dela upoznaju sa umetnikom njegovim stvaralaštvom kroz koje se ogleda sva kompleksnost i dinamičnoist razvojnih tokova naše umetnosti u drugoj polovini 20 veka.

Renomirani umetnik, diplomata, kritičar i esejista, Peđa Milosavljević je bio intelektualac izuzetno raznovrsne i delikatne umetničke kulture.

Peđa Milosavljević je prilazio različitim medijima. Bavio se slikarstvom, kolažom, crtežom ali i literarnom delatnošću. U svima je ostavio zapažen trag a u nekima i uzor, koji još nije dostignut.

Slikao je gradove u kojima je živeo ili u njima boravio. Takvi su „porterti“ – Beograda, Mostara, Dubrovnika, Venecije i Pariza. U svima je uspeo da „zarobi“ poetičnost atmosfere gradskih enterijera, ali i sebe.

Pored toga Milosavljević je radio i ženske portrete, životinje, mrtvu prirodu, cveće. Sredinom prošlog veka počeo je sa prikazima ličnog viđenja odnosa kulture i istorije. Njegova dela su sa vizuelno naglašenim lirskim senzibilitetom a tehnički pastozna sa specifično prigušenom paletom.

Autori postavke u Užicu su Ljubica Miljković, muzejski savetnik Narodnog muzeja u Beogradu i Jelena Mežinski-Milovanović, kustos Galerije SANU.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *