Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KINESKA KLASIKA

Pekinški simfonijski orkestar 25. aprila u Centru Sava

Pekinški simfonijski orkestar nastupiće, u okviru svoje evropske turneje, 25. aprila u Centru Sava u reprezentativnom sastavu sa više od 100 članova pod dirigenskim vođstvom maestra Tan Lihua, a kao solista predstaviće se virtuoz na udaraljkama Li Biao, najavljeno je danas iz Centra Sava.

Na programu će biti Tibetanska igra Fanga Keiđa, Kineske narodne pesme Baoa Juankaia, Slike sa izložbe Modesta Musorgskog, a svetsku premijeru će imati Koncert za udaraljke i orkestar Gua Venđinga. Pekinški simfonijski orkestar osnovao je 1977. godine maestro Li Delun, zahvaljujući čijem vođstvu je brzo izrastao u jedan od vodećih orkestara u Kini.

Kao profesionalan orkestarski ansambl, BSO nastupa svake godine na preko 80 koncerata, a pored svojih redovnih nastupa sa trenutnim muzičkim direktorom i šefom dirigentom orkestraTan Lihuom, BSO je ostvario saradnju i sa brojnim renomiranim dirigentima iz celog sveta. Kao dodatak redovnoj koncertnoj aktivnosti, Pekinški simfonijski orkestar je učestvovao u brojnim projektima međunarodne kulturne razmene, predstavljajući sa uspehom Peking i Kinu. Posebnu pažnju poklanjaju promociji simfonijske muzike kineskih kompozitora – Vang Ksilin, Bao Juankai, Huang Anlun, Ksu Ženmin, a u cilju popularizacije simfonijske muzike, BSO redovno nastupa pred mladom publikom i na koncertima koje uživo prenosi kineska televizija.

Nastup ovog orkestra na Kineskom zidu 1996.godine, koji je prenošen putem satelita, predstavio je auditorijumu širom sveta jedinstven spoj stare kineske civilizacije i moderne kulture. BSO je sarađivao sa brojnim simfonijskim orkestrima i solistima iz zemlje i inostranstva, a svake godine stotine miliona kineskih gledalaca uživa u njihovom novogodišnjem koncertu u Velikoj dvorani naroda i pred malim ekranima.

Nedavno je orkestar potpisao ekskluzivni ugovor sa diskografskom kućom EMI , a na evopskoj turneji nastupaju sa jednim od najzanimljivijih solo perkusionista na svetu, fascinantne tehnike, nesvakidašnje muzikalnosti i jedinstvenog stila. Biao, koji je inspirisao mnoge kompozitore da pišu muziku specijalno za njega i osvojio brojne prestižne nagrade, izvešće zajedno sa Pekinškim simfonijskim orkestrom u Centru Sava svetsku premijeru novog dela renomiranog kineskog kompozitora Venđinga.

Izvor: RTV Pink

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *