Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

GEORGE ZAMFIR PONOVO U NOVOM SADU

Slavni rumunski svirač Panove frule George Zamfir predstavio je svoj muzički doprinos stvaranju filma Kao rani mraz na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Studiju M. Pored toga, o radu na produkciji i postprodukciji ovog filma, kao i o njegovoj očekivanoj premijeri govorili su reditelj Đorđe Balašević i producentkinja filma Olivera Balašević. Po rečima Đorđa Balaševića, većini scena u filmu savršeno odgovara tamburaška muzika, dok se uz scenu na reci u kojoj učestvuje jedna od glavnih junakinja Mala Vidra (Jovana Balašević), „Rumunka iz Rumunije, koja brodom dolazi u grad“, odlično uklopio zvuk Panove frule.

– Problem je bio što niko nije mogao virtuozno odsvirati numeru, pa smo odlučili da pozovemo samog velikog majstora Zamfira – objasnio je juče Balašević, a sam Zamfir je rekao kako se trudio da, „kao izvođač numere koja ima predivnu melodiju“, zvuk koji dolazi iz njegovih osećanja odgovara energiji filma. Zamfir se, po sopstvenim rečima, oduševio Balaševićevom kompozicijom slušajući je, da bi potom napisao partiture za nju, adaptirao je za svoj instrument i na kraju je probao. Veliki rumunski muzičar prisetio se sedamdesetih godina, kad je često nastupao u Novom Sadu, koncerata s frulašem Borom Dugićem, nastupa u Alibunaru, kao i koncerta iz decembra 2008. u SNP-u, koji je ocenio kao veoma uspešan.

Govoreći o ostalim segmentima muzike iz filma, Balašević je naveo da se u scenama gde se govori mađarski od instrumenata najviše koriste cimbal, violina i bas s gudalom. Datum premijere filma Kao rani mraz još nije određen. Po Balaševićevim rečima, premijera se može očekivati krajem maja ili u junu. „Film je snimljen, izmontiran, a numerom gospodina Zamfira završena je i muzika. Trenutno se radi tehnički proces skeniranja“, objasnio je Balašević, dodajući da film nema problema s prekoračenjem budžeta. Balašević očekuje da će premijerom filma ponovo biti otvoren bioskop „Arena“, kao i da se po mestima u Vojvodini traže bioskopi u kojima će se kasnije prikazivati.

Izvor: Građanski list Đ. Radojković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *