Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

POČINJE MANIFESTACIJA „DANI BEOGRADA“

Četiri dana brojnih besplatnih programa

Ovogodišnja manifestacija Dani Beograda, koja će prema najavama gradskih čelnika, u skladu sa situacijom, proteći u znaku štednje, otpočeće danas jutarnjim razgledanjem kulturno-istorijskih spomenika Beograda.

Prvog dana ove četvordnevne gradske svetkovine, koja se u prestonici održava sedmi put, biće proglašeni dobitnici Nagrade grada Beogarad za doprinos stvaralaštvu u prošloj godini.

U jutarnju šetnju će zainteresovane povesti Turistička organizacija Beograda, počev od Palate Albanije u Knez MIhailovoj ulici.

Nešto kasnije, u holu Skupštine grada, ambasador Velike Britanije Stiven Vordsvort i predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić otvoriće izložbu Most na Kalemegdanu, na kojoj će biti prikazano umetničko rešenje izgleda pasarele koja će povezati Kalemegdan sa šetalištem duž Save kod Beton hale na psitsaništu.

Žitelji Sopota i Grocka imaće priliku da pogledaju izložbu Terratorija , u Pozorištancu Puž će u dva navrata, pre i popodne biti izvedena predstava Brankov urnebes .

U Zemunu kod Muzičkog paviljona Pozorište lutaka Pinokio odigraće spektakl predstavu Maks Metalik , a stariji ljubitelji pozorišta će u Jugoslovenskom dramskom pozorištu uveče moći da vide Mletačkog trgovca .

Knez Mihailovom ulicom će proći Mimart karneval, u istorijskom arhivu Beograda biće otvorena izložba Logor Banjica , a ljubitelji sporta će imati priliku da u Beogradskoj areni prisustvuju polufinalnim utakmicama košarkaške NLB lige između Hemofarma i Cibone i Crvene zvezde i Partizana.

Drugog dana manifestacije centralni događaj je uručenje Nagrade Beograda, a subotu 18. april obeležiće sportska zbivanja.

Već u 10 sati startovaće Veliki Beogradski maraton, a dan će uveče zatvoriti finale NLB košarkaške lige.

Između ta dva sportska događaja Beograđani i njihovi gosti imaće priliku da razgleju kulturno-istorijske spomenike Beograda, da obiđu arheološka nalazišta Beogradske tvrđave, prisustvuju međunarodnom takmičenju u amaterskom radio orijentirungu u Košutnjaku i pogledaju dečji umetnički program tri pozorišta na Dušanovačkom trgu, a u Beogradskom dramskom pozorištu predstavu Plinska svetlost .

Poslednji dan gradske svetkovine, 19. april, obeležiće dešavanja u Skadarliji, koja će početi već od devet sati.

Između ostalog, biće predstavljen i Vodič kroz Skadarliju , a u toku popodneva i večeri u prepoznatljivom ambijentu starog Beograda u Skadarskoj ulici će nastupati muzički ansambli i glumci, a potom održane i Skadarlijske ulične svečanosti .

U toku dana biće uprliličen obilazak Beogradskog zoološkog vrta i organizovana humanitarna akcija za Svratište za decu ulice.

Uz veliki vatromet, manifestacija Dani Beograda biće zatvorena svečanim Vaskršnjim koncertom u Hramu Svetog Save na Vračaru.

Pomoćnik gradonačelnika i predsednica Programskog odbora za proslavu Dana Beograda Radmila Hrustanović rekla je da je ovogodišnji cilj bio da, s obzirom na ekonomsku krizu, manifestacija bude što jeftinija, a da pri tom Beograđanima sadržinski približi istoriju, sadašnjost i budućnost grada.
Ona je ocenila da je ovogodišnji program građanima možda bliži u odnosu na one prethodnih godina, jer je bila namera da Beograđanima budu otvorena vrata i drugih institucija, a ne samo onih iz oblasti kulture.

Za razliku od prošlogodišnjeg budžeta Dana Beograda, koji je iznosio 22 000 000 dinara, ovogodišnji je 14 000 000, a Skupština grada je obezbedila besplatne ulaznice za posetu dece Zoo vrtu i 2.500 besplatnih ulaznica najboljim đacima za košarkaške spektakle u Areni.

Besplatne su i sve posete kulturno-istorijskim spomenicima. Cena ulaznice za Beogradsku arenu je hiljadu dinara, a za pozorišne predstave od 200 do 1000 dinara.

Izvor: RTV Pink

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *