Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

POEZIJA RADOVANA KARADŽIĆA SPORNA U SLOVAČKOJ

BRATISLAVA Slovački PEN centar kaznio je obustavljanjem članstva na godinu dana glavnog urednika slovačkog literarnog časopisa zato što je u novom broju objavio stihove glavnog haškog optuženika, bivšeg vođe bosanskih Srba Radovana Karadžića.

Glavni urednik literarnog časopisa „Dodiri“ koji izdaje Slovačko udruženje književnika, Boris Brendza izazvao je lavinu osuda kada je, pozivajući se na navodnu visoku umetničku vrednost stihova, objavio Karadžićeve pesme.

„Časopis je pesme objavio bez ikakvog komentara redakcije, a radi se o čoveku za koga se osnovano sumnja da je počinio zločine protiv čovečnosti i genocid“, prenose danas slovački mediji deo obrazloženja PEN centra.

Od objavljivanja pesama kontroverznog autora distanciralo se već ranije slovačko Ministarstvo kulture koje finansira časopis a žestoko ga je osudio i šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak.

Tokom posete ministra spoljnih poslova Srbije, pre nedelju dana u Bratislavi Lajčak je kazao da objavljivanje Karadžićevih stihova nikako ne izražava politiku slovačke države.

„Mislim da nije slučajno što se Karadžić našao na optuženičkoj klupi, optužen za najteže zločine protiv čovečnosti“, kazao je Lajčak i dodao da veruje da će oni koji su u Slovačkoj objavili njegove stihove snositi odogovornost za to.

Vuk Jeremić dodao je da privatnim izdavačima niko ništa ne može da nameće, ali da bi u Srbiji, kada bi tako nešto bilo objavljeno u časopisima koje finansira država iz budžeta, odgovorni odmah bili disciplinski kažnjeni.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *