Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„MILIONER“ 13. APRILA

Slavlje na ulicama Mumbaja, nakon uspeha filma na dodeli Oskara

Film Milioner s ulice (Slumdog Millionaire) britanskog reditelja Denija Bojla premijerno će u Srbiji biti prikazan 13. aprila u beogradskom Centru „Sava“ (CS). Film će na redovnom bioskopskom repertoaru biti od 16. aprila, najavljeno je iz beogradske distributerske kuće „Milenijum“. Milioner s ulice je priča o Džamalu Maliku, 18-godišnjaku bez roditelja koji živi u sirotinjskom delu Mumbaja, a koga samo jedno pitanje deli od 20 miliona rupija u indijskoj verziji kviza Želite li da postanete milioner? Uhapšen pod sumnjom da je varao na kvizu, policiji će ispričati neverovatnu priču o svom životu na ulici i o devojci koju je voleo i izgubio.

Ekipa filma je snimala u najvećoj indijskoj sirotinjskoj četvrti – Daraviju, kao i u jednoj od najživljih – Juhuu. Smeštene su u blizini aerodroma zapadno od grada i jasno su vidljive svakome ko avionom dolazi u Mumbaj. Procenjuje se da na tom području živi više od milion ljudi. Za filmsku ekipu poseban je izazov bila činjenica da je Mumbaj grad koji se brzo menja. Nekoliko puta se desilo da su se lokacije određene za snimanje mesecima ranije toliko promenile u međuvremenu da je filmska ekipa morala da traži druga mesta za snimanje.

Azharudin Muhamed Ismail, koji glumi malog Salima (brata Džamala Malika), i Rubina Ali, koja glumi malu Latiku (Džamalovu ljubav), odabrani su na kastingu dece iz sirotinjskih četvrti, a nakon toga produkcija im je omogućila školovanje. Odraslog Džamala igra Dev Patel, a ostale uloge tumače Anil Kapur, Irfan Kan… Film je osvojio osam nagrada Oskar. Nagrađen je i Zlatnim globusom u četiri kategorije, a dobio je i sedam nagrada Bafta.

Izvor: Građanski list

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *