Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

OTKUP KNJIGA SKROMNIJI ZBOG KRIZE

Ministarstvo kulture izdvojilo 98.5 miliona umesto najavljenih 112 miliona

Više od 150.000 knjiga objavljenih u 2008. otkupljeno je na poslednjem konkursu Ministarstva kulture za 176 javnih biblioteka u Srbiji, saopšteno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare, uz podatak da je umesto najavljenih 112 miliona, zbog štednje, za konkurs izdvojeno oko 98.5 miliona dinara.

Prema rečima Sretena Ugričića, upravnika Narodne biblioteke Srbije, stručna komisija Ministarstva kulture odabrala je 866 naslova od 177 izdavača, među kojima je prvi put i biblioteka manastira Hilandar. Knjige koje nisu prošle na konkursu, a koje su komisiji poslate na uvid, biće poklonjene javnim ustanovama kao što su bolnice i instituti, rekao je ministar kulture Nebojša Bradić.

Prema propozicijama konkursa po modelu NBS, javne biblioteke same biraju šta im treba od knjiga koje je odabrala komisija Ministarstva, u kojoj su ove godine bili Aljoša Mimica, Jerko Denegri, Mirjana Stefanović, Radovoj Radić, Tatjana Rosić, Tijana Obradović Tropin, Tihomir Brajovići Marko Despotović. Na listi najtraženijih naslova ubedljivo vode knjige za decu u izdanju Kreativnog centra (šest od prvih osam naslova), dok je prvi naslov za odrasle tek na devetom mestu – „Tesla – portret među maskama“ ovogodišnjeg dobitnika Ninove nagrade za književnost, Vladimira Pištala. Slede „Muzej nevinosti“ Orhana Pamuka, „Hiljadu čudesnih sunaca“ Haleda Hoseinija, „Magija Beograda“ Mome Kapora i „Nevin čovek“ Džona Grišama. Najviše novca po izdavaču biće izdvojeno za knjige novosadske Pravoslavne reči, iz čije ponude je otkupljeno pet luksuznih izdanja za 5.6 miliona dinara – „Biblija, mesta i priče iz Starog i Novog zaveta“, „Zlatarska umetnost od drevnog Egipta do 20. veka“ i „Dvorci sveta“, sve tri autora Đanija Gvadalupija, te „Muzeji, remek dela svetske arhitekture“ Đulije Kamin i „Hilandar“ Slobodana Mileusnića.

Prema broju otkupljenih primeraka, na čelu statističke liste nalazi se Kreativni centar sa 14.160 primeraka, a slede Laguna (8.850), Službeni glasnik (7.443), Bookland (7.119) i Evro-Giunti (4.781).

Pomoć medijima u krizi

Ministarstvo kulture Srbije pokrenulo je inicijativu za definisanje mera privremene pomoći domaćim štampanim i elektronskim medijima u uslovima finansijske krize, rekla je pomoćnica ministra kulture za sektor medija, Nataša Vučković Lesendrić. Prema njenim rečima, dve radne grupe koju će činiti članovi novinarskih udruženja i asocijacija, trebalo bi u roku od četiri nedelje da utvrde privremene mere pomoći medijima u Srbiji. Takođe, uvidom u izveštaje o poslovanju medija nacionalnih manjina koji se finansiraju iz budžeta, utvrđeno je „da bi novac trebalo racionalnije trošiti“, rekao je Nebojša Bradić, pa će biti definisani novi kriterijumi za finansiranje – između ostalog, biće finansirano samo po jedno javno glasilo za svaku nacionalnu manjinu, kao i troškovi distribucije i zarada za najviše 10 radnika. Saveti nacionalnih manjina u Srbiji Ministarstvu su preporučili sufinansiranje štampanja Sandžačkih novina, lista Bratstvo na bugarskom jeziku i nedeljnika na romskom jeziku Romano Nevipe, dok je Opština Bujanovac predložila list na albanskom Perspektiva.

Izvor: Danas M. Jovanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *