Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

POTROŠITE JEDAN SAT NA NAŠU PLANETU

U okviru akcije „Sat za našu planetu“ danas će, od 20.30 do 21.30 sati, u 2.848 gradova u 83 države u svetu, biti isključena svetla, kao doprinos borbi protiv klimatskih promena.

Akciju je organizovao Svetski fond za prirodu (WWF), na čijem je sajtu navedno da se akciji priključilo 66 glavnih gradova i devet najpoznatijih svetskih metropola, među kojima su Njujork, Rim, Sidnej, London…

Osnovni cilj je ušteda energije i smanjenje emisije ugljendioksida, a ove godine, prvi put, toj manifestaciji priključilo se više od 25 opština i gradova u Srbiji.

U Beogradu će dekorativna osvetljenja večeras, na sat vremena, biti ugašena na Starom dvoru (Skupštini grada), Kalemegdanskoj tvrđavi, Brankovom mostu, Novom železničkom i Starom Savskom mostu, Hramu Svetog Save, Crkvi Svetog Marka, Ruskoj Crkvi, Beogradskoj areni, i mnogim poslovnim objektima.

Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja saopštilo je da se na inicijativu tog ministarstva i kabineta potpredsednika vlade za evropske integracije Božidara Đelića i Vlada Srbije uključila u akciju „Sat za našu planetu“.

Tako će, od 20.30 do 21.30 sati, biti isključena kompletna dekorativna osvetljenja u svim zgradama republičkih organa uprave, koje su u nadležnosti Uprave za zajedničke poslove republičkih organa.

Svetla će biti ugašena u sedištu predsednika Republike na Andrićevom vencu, na zgradama Vlade Srbije, ministarstvima pravosudnih organa, Palate Srbije i mnogih drugih objekata.

Britanska ambasada u Srbiji saopštila je, takođe, da će akciju podržati time što će u tom objektu ugasiti sva nepotrebna svetla.

Osim Beograda, akciji Svetskog fonda priključiće se Novi Sad, Subotica, Niš, Kragujevac i mnogi drugi gradovi.

Akcija „Sat za našu planetu“ pokrenuta je u Sidneju 2007. godine, kada je 2,2 miliona stanovnika tog grada, u cilju borbe protiv klimatskih promena, na sat vremena ugasilo sva svetla u svojim domovima i firmama.

Akciju je podržao i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun i pozvao građane širom sveta da se priključe.

U video-obraćanju, Ban je izrazio očekivanje da će akcija biti „najveci prikaz javne zabrinutosti za pitanje klimatskih promena ikada viđen“.

Ban je, takođe, kazao da će UN dati svoj doprinos tako što će u sedištu u Njujorku, kao i u drugim objektima UN-a širom sveta, biti na sat vremena ugašena svetla.

Izvor: Mondo /(Tanjug)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *