Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

UGOVOR NA SUD, PROJEKTI NA REVIZIJU

Povodom zaključka Vlade o rekonstrukciji Narodnog muzeja

U želji da naše čitaoce, ali i sve građane koji pomno prate šta se dešava sa Narodnim muzejom koji je uveliko trebalo da bude u fazi rekonstrukcije, a nije i zatvoren je najvećim delom još od 2003. godine, kulturna rubrika „Blica“ postavila je juče Vladi nekoliko pitanja, a u vezi sa njenim najnovijim zaključkom. U zaključku, između ostalog, stoji da je „neophodno pokrenuti parnicu sa ciljem poništaja ugovora o poslovnoj saradnji između Narodnog muzeja u Beogradu i ‘Kunsttransa’ d.o.o. Beograd i na taj način sprečiti sve štetne posledice po državu koje proizlaze iz ovog ugovora“.

Pošto su u Vladi pročitali naša pitanja, uputili su nas na Ministarstvo kulture i Ministarstvo finansija kojima smo potom takođe prosledili pitanja.

U Vladi su nam još rekli da „pokretač parnice sa ciljem poništenja ugovora o poslovnoj saradnji između Narodnog muzeja i ‘Kunsttransa’ jeste Narodni muzej, budući da je on taj koji je i sklopio ugovor. Republičko javno pravobranilaštvo, koje obavlja poslove pravne zaštite imovinskih prava i interesa Republike Srbije, pružiće potporu u ovom procesu kako bi zaštitilo interese države Srbije“. Od ministra kulture u telefonskom razgovoru dobili smo obećanje da će pitanja pogledati kad se vrati s puta, uz reči: „Naš cilj nije da se obustavi rekonstrukcija, nego da nastavimo održivu konstrukciju“.
Vlada je takođe zaključila da je „neophodno predložiti revidiranje postojećih skupih i nerentabilnih projekata u vezi sa rekonstrukcijom Narodnog muzeja u Beogradu“, da „treba prilagoditi nove projekte realnoj ekonomskoj situaciji i uvesti princip faznog rada“, kao i uvesti načelo „partnerskog odnosa na realizaciji projekta rekonstrukcije sa drugim državnim organima i gradom Beogradom‘‘.
Naša pitanja glase: kakve posledice mogu da uslede, s obzirom na to da su prethodne vlade odobrile i projekte rekonstrukcije i ugovor sa „Kunsttransom“? Takođe smo pitali ko će biti nadležan za koordinaciju svih poslova koje revizija projekata podrazumeva, šta će biti obaveze Ministarstva kulture, a šta Narodnog muzeja, da li će biti i ako hoće ko će formirati komisiju stručnjaka koji će se baviti izradom novih projekata rekonstrukcije? Zatim, ko će od nadležnih instanci utvrditi novi iznos sredstava saobražen nastaloj ekonomskoj situaciji, s koliko novca se sada raspolaže da bi se pristupilo prvoj fazi i šta bi se radilo u prvoj fazi?

Naravno, podrazumeva se da će država pošto se sve dobro pročešlja doći i do svih odgovornih u slučaju Narodni muzej!

Reagovanje „Kunsttransa“

U međuvremenu, u našu redakciju je stiglo saopštenje „Kunsttransa“ koji, između ostalog, podseća da je ugovor potpisan u maju 2006. godine, uz punu podršku i nadzor Ministarstva kulture i da je „Vlada Republike Srbije u julu 2006. godine donela zaključak kojim podržava zaključenje ovog ugovora i naložila nadležnim ministarstvima i organima da pri pripremi budžeta svake godine planiraju sredstva za finansiranje ovog ugovora… Dobijeno je odobrenje da se ugovor zaključi neposrednom pogodbom bez javne nabavke, s obzirom na to da ne postoji nijedno domaće pravno lice koje se bavi tom delatnošću osim „Kunsttransa Beograd“.

„Kunsttrans“ dalje tvrdi da je siguran da postojeći ugovor nije štetan za državu, kao i da „ukoliko Vlada RS smatra da je ugovor nevažeći zbog nedostataka u proceduri javne nabavke, to znači da država hoće da raskine ugovor zato što sama sebi nije sprovela propisanu proceduru“.

Izvor: Blic Online M.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *