Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

СРЕЋАН БРОЈ ЗА СРЕЋНЕ ИГРЕ

Вечерас, 8. августа 2008, у 8 часова и 8 минута, биће свечано отворене 29. летње олимпијске игре на којима ће учествовати рекордних 205 земаља, што је за четири више од Атине 2004, шест од Сиднеја 2000, осам од Атланте 1996. међу њима и Србија, повратник на олимпијску сцену. – Наш стегоноша Јасна Шекарић у свом шестом учешћу најављује шесту медаљу

Готово да нема броја који Пекинг неће надмашити, а као подлога за реку рекорда, у темељ ових Игара уграђене су 42 милијарде долара, чак 25 више од Атине.

Поменимо и то да ће надметања на 37 борилишта, за 302 медаље, пратити 7.000.000 гледалаца са плаћеним улазницама, да ће у 205 земаља извештаје слати 21.600 акредитованих новинара, да ће се за највећа спортска признања борити 10.694 спортиста којима ће судити 2.924 арбитра.

Сутра увече, у тренутку поклапања пет осмица, створиће се сви услови за врхунску срећу и благостање, јер овај број по кинеском веровању има ту моћ. Многи кинески парови су управо за сутра темпирали своје венчање, па ће се тако само у Пекингу у последњим часовима пре отварања склопити више од 9.000 бракова. Разлог више за срећу имаће швајцарски тенисер Роџер Федерер, још увек најбољи играч на свету, који ће као барјактар своје олимпијске репрезентације прославити 27. рођендан.

Једна од 205 застава које ће се завијорити на Националном олимпијском стадиону „Птичје гнездо“ (91.000 места) биће и српска тробојка испод које ће дефиловати 92 олимпијца у 11 спортова (атлетика, бициклизам, веслање, ватерполо, стрељаштво, одбојка, стони тенис, тенис, пливање, фудбал и рвање).


Иначе, овај стадион, последња реч архитектуре, коштао је 500 милиона долара, а његов аутор је компанија из Базела „Херцог и де Мерон“, чије „чедо“ је и „Алијанц арена“ у Минхену.

Српску заставу ће на отварању носити наша најискуснија и најтрофејнија олимпијка Јасна Шекарић којој је ово шесто учешће. Она је на претходних пет игара, од Сеула 1988. до Атине 2004, освојила исто толико медаља. Почела је златом и сребром (1988), наставила сребром златног сјаја (у Барселони 1992. наше екипе нису могле да учествују због санкција), трофејни низ је прекинула четвртим местом (1996), па наставила с нова два сребра (2000, 2004).

– Пре но што смо дошли овде рекла сам да ће Кина организовати најбоље игре на којима сам учествовала и то за сада јесте тако. Изглед „села“, како је све организовано, одлазак до борилишта и све остале ствари, најављују блиставе Игре. И утисци осталих спортиста су фантастични. Мислим да ће и на отварању бити фантастично, јер Кинези жарко желе да се свету представе у најбољем светлу, што им за сада успева. Што се мене тиче, веома сам поносна због тога што ћу носити заставу. Једва чекам тренутак изласка на стадион, са свим овим сјајним спортистима око мене. Сваке Игре су нови доживљај и посебне су на свој начин. Ове Игре вероватно ћу доживети на нешто другачији начин, јер никада раније нисам носила заставу. Надам се да ћемо се сви лепо провести и да ћемо бити много успешнији него пре четири године у Атини када смо освојили два сребра.

Упитана колико је реално да у њеној олимпијској каријери после Пекинга пише „шест на шест“, одговорила је:

– То је реално, зашто да не. Увек идем на Игре пуна оптимизма. Знам да неће бити лако, јер су и други врло спремни. Видећемо ко ће бити најспремнији кад дође одлучујући тренутак.

Србија се у Пекингу враћа на олимпијску сцену. Претходно је учествовала само једном, на Петим играма у Стокхолму 1912. када су је представљали маратонац Драгутин Томашевић и спринтер Драган Милошевић. Рачунајући све земље у којима смо живели, наши олимпијци су од Париза 1924. до Атине 2004. освојили 95 медаља.

Извор: Политика Александар Милетић

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *