Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

OVACIJE SJAJNOM BARITONU

Naš poznati bariton Željko Lučić nastupio je sa Beogradskom filharmonijom pod dirigentskim vođstvom Uroša Lajovica 13. marta na koncertu posvećenom Zoranu Đinđiću, i ispraćen ovacijama u prepunoj sali Zadužbine Ilije M. Kolarca u Beogradu. Bio je to koncert koji će ljubitelji operske muzike dugo pamtiti po sve ređoj prilici da čuju pevače zaista svetskog formata. Ako se tome još doda činjenica da se radi o našem sjajnom pevaču, rodom iz Zrenjanina, koji je studirao u Novom Sadu u klasi Biserke Cvejić, karijeru tu započeo, kratko je nastavio u Beogradu, i pre desetak godina krenuo u svet, gde i dalje nalazi svoje mesto u samom vrhu, užitak postaje još bolji i lepši.

Bar delić onoga što Željko Lučić pruža na scenama Frankfurta, Mihnena, Beča, Pariza, San Franciska, Metropolitena i drugih slavnih operskih kuća, mogao se čuti i na ovom koncertu. Snažan glas koji zapravo svoju moć duguje izrazitoj sugestivnosti, osećajnosti i sposobnosti da to iskaže kroz svaki ispevan i lepo izvajan ton, najpre se čuo u ariji Rikarda iz Belinijeve opere „Puritanci“, a zatim se u sledile arije iz Verdijevih opera.

Kritika Željka Lučića naziva pravim verdijanskim baritonom, trenutno jednim od najboljih, što je on, i na ovom koncertu, pred svojom publikom, i zato s velikom željom, zdušno pokazao, pevajući arije Don Karla iz opere „Moć sudbine“, Renata iz „Bala pod maskama“ i Rodriga iz „Don Karlosa“, ispunjavaujući salu i do poslednjeg reda svojim glasom punim plemenitih nijansi. Koncert je tako s ovim numerama doživeo vrhunac na kraju, ali i u ariji Rigoleta koju je izveo na bis, zahvaljujući publici koja ga je pozdravljala burnim aplauzom i povicima da se vrati na scenu.

Ovaj koncert bio je prvoklasni muzički događaj zahvaljujući i odličnoj Beogradskoj filharmoniji, sigurnoj pod dirigentskim vođstvom Uroša Lajovica, očigledno naklonoj te večeri i dodatno inspirisanoj jer prati Željka Lučića. Takav koncert je najbolji mogući dokaz kvaliteta rada ove filharmonije i podrška onima koji je vode, najpre njenom direktoru Ivanu Tasovcu, koji je ovih dana, kako je već poznato, podneo ostavku nezadovoljan upravo podrškom koju ovaj orkestar dobija.

Izvor: Dnevnik Online N. Pejčić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *