Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

GROB SV. VLAHA OTKRILI SMO SLUČAJNO

Na dnu kamenog sarkofaga nađene su životinjske kosti

Želim s vama podijeliti ono što smo doznali o sv. Vlahu, biskupu koji se rodio u turskom gradu Sivasu oko 280. godine, a ubili su ga Rimljani oko 320. te je pokopan u istom gradu. Njegove kosti kasnije su odnesene u Europu, a naša najnovija arheološka istraživanja vođena u središtu Sivasa zbog uređenja parka, dovela su do slučajnog otkrića grobnice koja bi se mogla dovesti u vezu sa sv. Vlahom, svecem koji je, među ostalim, i zaštitnik Dubrovnika, rekao je danas dr. Erdal Eser na predavanju u Muzeju grada Zagreba.

Tajna groba iz 19. st.

Kakva je veza između sv. Vlaha i Dubrovnika, te arheoloških nalaza među kojima su jedini materijalni ostaci komadi keramike uz okrugle peći jedne keramičke radionice? Mnogo je tajni, ali su turski arheolozi odlučni krenuti u istraživanje priča, svih mogućih dokaza između ranih stoljeća i najstarijih nalaza na mjestu „zemljane tvrđave“ gdje je pronađeno groblje za koje se nije znalo.

Riječ je o tri groba od kojih je jedan posebno zanimljiv jer je ostao neoštećen. Otvorena je ploča na sarkofagu, a na iznenađenje – grob je bio prazan. No, ispod sloja vapna i zemlje, na dnu sarkofaga, pronađene su životinjske kosti (vuk, pas?). S obzirom na to da se sv. Vlaho u predaji povezuje sa životinjama, postoji mogućnost da je to upravo grob toga sveca.

– Prilog je toj tezi i natpis na armenskom jeziku pronađen nedaleko od groba, datiran u 1847. godinu, koji spominje građenje crkve posvećene sv. Vlahu – objašnjava dr. Eser. – Moramo imati u vidu da je Sivas (Sebastea) grad gdje su se smjenjivale religije. Jedino što mi danas posjedujemo jest taj grob u najstarijem dijelu grada, njegovu sadašnjem središtu, iskopan tijekom arheoloških radova uz džamiju i obližnju medresu.

Moguće je da su islamski vjernici izgradili vjerske objekte odvojivši grobnicu koja pripada kršćanskom sloju. A priča o sv. Vlahu kaže da je volio životinje, liječio ih i komunicirao s njima. Legenda spominje da je Vlaho vratio starici ovcu, iako su ga rimski vojnici vodili u zarobljeništvo.

O otkiću i u Dubrovniku

Dr. Erdal Eser s kolegom arheologom dr. Turgayem Yazarom nakon Zagreba ide u Dubrovnik. Cilj im je da ovaj pronalazak bude poticaj kako bi se što bolje istražila povijest sveca. Naime, u gradu Sivasu postoji originalna grobnica sv. Vlaha, dok se tek pronađeni sarkofag drži memorijalnom grobnicom. Predavanje sa slikama bit će 17. ožujka u 19h u Centru za mediteranske studije u Dubrovniku.

Izvor: Vecernji hr Dorotea Jendrić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *