Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

NJENI POKRETI SU KAO ČISTA POEZIJA

Svetlana Zaharova, prva svetska balerina, gostuje u Beogradu

Balet „Umirući labud“ – Sen Sansa

Baletski kritičari širom sveta nazivaju je kompletnom umetnicom visoke klase (u postavci „Bajadere“ Rudolfa Njurejeva na sceni Opere „Bastij“), zvezdom iz Sankt Peterburga, perlom Boljšoj teatra i Teatra „Marijinski“, rečima Rene Servena „umetnicom čije su ruke kao poezija sama“. Svetlana Zaharova je sam vrh svetske baletske scene i gost Beograda u nedelju uveče u „Sava centru“, gde će nastupiti zajedno s još devet vrhunskih zvezda ruskog baleta.

Svetlana Zaharova će se u „Sava centru“ predstaviti u tri dueta -„Tristan i Izolda“ i „Crno“ sa Andrejem Merkurijevim, i u „Don Kihotu“ s Aleksandrom Volčkovim – kao i u dva sola – „Otkriće“ i „Glas“. Njeni partneri na sceni ovog puta biće: Ekaterina Šipulova, Anastasija Miškova, Ivan Vasiljev (za koga kritičari kažu da je naslednik Barišnjikova), Aleksandar Volčkov, Andrej Merkurijev, Artem Špilevski – svi iz Boljšoja, i Andrej Batalov i Elena Evsejeva iz „Marijinski“ teatra.

Svetlana Zaharova, po neopozivim procenama plesnih stručnjaka, ali i publike, danas najbolja balerina sveta, rođena je 1979. godine u gradu Luck, u Ukrajini. U lokalnom plesnom studiju pohađala je od šeste godine nastavu folklornih igara, ali ne i baleta. U desetoj godini postaje đak kijevske Škole za koreografiju, u kojoj najviše radi sa baletskim pedagogom Valerijom Suleginom. Godine 1995. učestvuje na Međunarodnom igračkom takmičenju u Sankt Peterburgu i osvaja drugu nagradu. Njena izvođenja solo varijacija princeze Florine iz dueta „Plava ptica“ (iz „Uspavane lepotice“ P. I. Čajkovskog), varijacije iz Balanšinovog baleta „Čajkovski pa de de“ i prve varijacije iz baleta „Pakita“ oduševila su plesne stručnjake. Ubrzo postaje student Akademije Vaganova u Sankt Peterburgu, jedne od najuglednijih obrazovnih institucija baletske umetnosti u svetu. Umesto na očekivani drugi nivo obrazovanja, odmah je primljena na treći, diplomski. Na diplomskom ispitu, 1996. godine, odigrala je kreaciju Žorža Balanšina „Čajkovski pa de de“ tako sjajno da je ubrzo posle diplomiranja dobila stalni angažman u legendarnom Teatru „Marijinsk“ iz Sankt Peterburga. Samo godinu dana kasnije stekla je status prvakinje baleta.

U „Marijinski“ teatru Svetlanu Zaharovu je pod svoje krilo primila ugledna profesorka baleta Olga Mojsejeva. Mojsejeva je bila ključna ličnost, Svetlanina konačna kopča sa suštinom prave baletske umetnosti. O značaju pedagoga danas kaže da je imati kraj sebe stručno oko nužno dobro za svakog umetnika. Pod snažnim pedagoškim uticajem Mojsejeve, Svetlana je ostvarila ekskluzivni umetnički razvoj, ispolirala sopstveni talenat i trajno postavila temelje blistave umetničke karijere. Veoma brzo je bila prepoznata kao jedna od najnegovanijih mladih balerina. Tokom sedam sezona aktivnih nastupa u Teatru „Marijinski“ Zaharova je realizovala bezmalo ceo baletski repertoar te ugledne baletske kompanije (preko 30 uloga), tumačeći, pre svega, istorijske koreografije tradicionalne baletske umetnosti, kao što su Žizela (iz istoimenog baleta), Odeta i Odilija (iz „Labudovog jezera“), Aurora (iz „Uspavane lepotice“), Nikija (iz „Bajadere“), Medora (iz „Gusara“)… Podjednako je bila angažovana i u plesnim predstavama novih, savremenih koreografa koje je „Marijinski“ teatar uvrstio u svoj repertoar poslednjih godina, kao što su baleti Žorža Balanšina „Serenada“, „Simfonija u C-duru“, „Apolo i Dragulj“ i Makmilanova „Manon“, „Sada i onda“ Džona Nojmajera… Dostojanstveno predstavljajući istorijski značaj svog teatra na najznačajnijim gostovanjima, njen doprinos razvoju baletske umetnosti u svetu svuda je istican, te nije čudo što je mogla da izjavi: „Sve o čemu sam kao devojčica maštala postalo je istina.“ Od 1999. godine Zaharova je čest i rado viđen gost najznačajnijih baletskih kompanija sveta – Njujork siti baleta, Američkog baletskog teatra, Pariske opera, Milanske skale, engleskog, kao i japanskog Nacionalnog baleta, grčkog „Megaron teatra“, Rimske opere, Hamburškog baleta, Teatra „Ređo di Parma“, Azerbejdžanskog teatra opere i baleta, Teatra Rio de Žaneira…

Kruna karijere Svetlane Zaharove desila se upravo u sezoni 2008/2009. kada joj je Milanska skala, gde nastupa kao stalna gošća, dodelila zvanje apsolutne primabalerine. Trenutno je jedina aktivna balerina koja nosi ovo zvanje, najviše u baletu. Zanimljivo je i to da je 2007. godine na parlamentarnim izborima izabrana za deputata Putinove partije u ruskoj Dumi. O svom političkom angažmanu, međutim, još nema jasnu viziju, jer se oseća kao početnik.

Izvor: Blic Online M.Marjanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *