Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„AŽDAHA“ PRIKAZANA U PREPUNOM CENTRU „SAVA“, NOVOSADSKA PREMIJERA NEIZVESNA

Premijera dugoočekivanog filma Sveti Georgije ubiva aždahu, po scenariju Dušana Kovačevića i u režiji Srđana Dragojevića, održana je preksinoć u prepunoj Velikoj dvorani beogradskog Centra „Sava“. Zbog velikog interesovanja gledalaca, odmah nakon poklanjanja autorske i glumačke ekipe, počela je i reprizna projekcija. Dugim aplauzom publika je pozdravila Kovačevića i Dragojevića, kao i glumce Lazara Ristovskog, Natašu Janjić, Milutina Miloševića…

Kako beleži Tanjug, prve ocene nisu jednoglasno pozitivne, ali se većina ipak slaže s time da celina filma ostavlja prilično jak utisak. Film je sinoć premijerno prikazan u Banjaluci, a večeras će ga videti publika u Nišu. Za redovnu bioskopsku distribuciju zadužen je beogradski „Sinears“, koji je pripremio 20 kopija (svetsku distribuciju vodi kompanija „Vajld banč“, koja planira da ga prezentuje u Kanu!). Producent i jedan od glumaca u filmu Zoran Cvijanović rekao je na nedavnoj konferenciji za novinare da će novosadska publika Aždahu moći da pogleda „čim se pronađe adekvatna bioskopska sala u tom gradu“.

– Datum i mesto novosadske premijere Svetog Georgija – neizvesni su! – kaže urednik Filmskog programa Kulturnog centra Novog Sada (KCNS) Đorđe Kaćanski. „Producent filma Milko Josifov započeo je s gradskim vlastima priču da se zakupi ‘Arena’ na mesec dana, ali mi (tj. KCNS) nismo u toj priči“, rekao je juče za GL Kaćanski, dodajući da je plan bio i da se premijera održi u SNP-u, a da film bude prikazivan od 19. marta na redovnom repertoaru Art-bioskopa (Spens). „Mi i distributer filma, ‘Sinears’, spremni smo da se taj film igra“, kaže Kaćanski. Datum premijere Balaševićevog filma Kao rani mraz, za koji je KCNS pružao „logističku podršku“, po rečima Kaćanskog, takođe se ne zna.

– Ovde je opšti haos! Ništa se ne zna! Kad ovih dana bude zvaničnih informacija, obavestićemo novinare – rekla nam je juče Ivana Kostić iz kuće „Sinears“. S druge strane, Andrej Bursać, član Gradskog veća zadužen za kulturu, juče nije bio telefonski dostupan, tako da nismo mogli ni od njega saznati kada će novi film Srđana Dragojevića (Mi nismo anđeli, Lepa sela lepo gore, Rane) imati novosadsku premijeru.

Film Sveti Georgije… donosi potresnu priču o srpskom mentalitetu i učešću u Prvom svetskom ratu, s paralelama sa skorašnjom istorijom 90-ih na prostoru bivše Jugoslavije, a, prema scenaristi Kovačeviću, trebalo bi da pošalje i snažnu antiratnu poruku. „Nadam se da je ovo priča o 20. veku i da će ljudi koji vode ovu zemlju shvatiti kako bi bilo u redu da Srbija u 21. veku ne ratuje, da se odmori bar jedan vek“, rekao je na novinarskoj projekciji filma Kovačević, koji je istoimenu dramu, igranu u pozorištima u Beogradu i Novom Sadu, zasnovao na istinitim događajima koje je čuo od svog dede, svedoka balkanskih i svetskih ratova.

Radnja filma, koji je najavljen kao nacionalni projekat Srbije i Republike Srpske (RSp), događa se 1914, u selu na obali Save – prirodnoj granici tadašnje Srbije s Austrougarskom, čije stanovništvo čine telesno sposobni seljani, potencijalni vojni regruti, i veterani koji su u balkanskim ratovima ostali invalidi. Među njima su i mladi Gavrilo (Milutin Milošević) i žandar Đorđe (Lazar Ristovski), koji su upleteni u ljubavni trougao s gradskom lepoticom Katarinom (Nataša Janjić).

Iz ljubavi prema Gavrilu, da bi mu bila što bliže, Katarina se udaje za Đorđa, a seljane skandalizuje slobodnim i za to doba feminističkim ponašanjem – gaji cveće u vreme kad se okopavalo samo ono što može da se jede, slika, puši cigare… Gavrilo je takođe oženjen – Jelenom, udovicom saborca koji je poginuo na frontu na kojem je on izgubio ruku. Invalidi su podozrivi prema telesno sposobnim seljanima, a po odlasku na front počinju da se brinu za žene i sestre kod kuće koje su ostale s „ratnim škartom“. Umesto očekivanog pojačanja, srpska komanda, da bi sprečila pobunu, šalje invalide na front…

U filmu igra i 11-godišnji Predrag Vasić, koji tumači lik siročeta Vaneta, koga je usvojio Gavrilov deda Aleksa. Jednu od upečatljivih uloga ima i Branislav Lečić, koji lik kapetana Tasića opisuje kao „plemenitu budalu u vremenu kad je ceo svet protiv njegove zemlje“. U filmu igraju i Milena Dravić, Dragan Nikolić, Boris Milivojević, Srđan Timarov, Slobodan Ninković, Goran Jevtić, Srđan Miletić…

Izvor: Građanski list E.G.L.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *