Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ČAROBNJACI AFRIČKE MUZIKE

Trio 3MA, čiji su članovi muzičari iz Madagaskara, Malija i Maroka, sutra u Beogradu, prekosutra u Novom Sadu

Publika u Srbiji biće u prilici da uživo čuje (i vidi) čarobnjake afričkih žičanih instrumenata – 3MA, na koncertima u Beogradu (Dom omladine, 12. marta od 21 sat) i Novom Sadu (Pozorište mladih, 13. marta). Naziv benda odnosi se na početna slova zemalja iz kojih muzičari potiču – Madakaskar, Mali i Maroko. Sva trojica sviraju tradicionalne žičane instrumente koji su igrali krucijalnu ulogu u muzičoj kulturi njihovih zemalja pre dolaska gitare, a u ovoj sofisticiranoj postavci istražuju nevidljive niti koje ih povezuju.

Najpoznatiji od trojice muzičara, Balake Sisoko svira koru, tradicionalni žičani instrument Malija. On je, uz Tumanija Diabatea, jedan je od najboljih instrumentalista na svetu kad je rečo ovom instrumentuizgrađenom od izuzetno velike tikve presečene na pola (a zatim prekrivene kravljom kožom) koja čini rezonator i ima vrat kao lauta ili gitara (njen zvuk asocira na zvuk harfe). Muzičar koristi samo palac i kažiprst obe ruke za poliritmičko okidanje 21 žice, koliko ima kora. Driz el Malumi dolazi iz Maroka i svira ud (oud) – instrument severne Afrike i Srednjeg istoka – arapsku lautu. Rečje o kruškolikom instrumentu, pretku zapadnoevropske laute, a osnovna razlika između dva instrumenta je u tome što lauta ima 13 do 15 žica i pragove na vratu, dok ud ima 11 žica (od kojih deset uparenih i jednu slobodnu) i vrat bez pragova, što muzičaru omogućava veću izražajnost upotrebom slajd i vibrato tehnika. Treći, ali ništa manje važan član ovog trija, je virtuoz na valihi Radžeri sa Madagaskara. Njegov instrument – valiha – izgrađen je od bambusove cevi prečnika desetak santimetara, dužkoje su sa svih strana zategnute žice rezličitih dužina i važi za nacionalni instrument Madagaskara. Za žice se najčešće koristi sajla kočnice bicikla. Sajla se rasplete u niti a zatim se žice prave od jedne ili najviše dve upletene niti (prema ukusu samog muzičara).

Grupa 3MA svira instrumentalnu muziku sa povremenim vokalima i izvanrednim i nenametljivim solo deonicama trojice muzičara. Muzika osvaja većsvojim prvim taktovima, a tri instrumenta i tri glasa dovoljna su za ovo transafričko putešestvije. Debi album trija, jednostavno naslovljen „3 MA“, objavljen za etiketu Contre-jour, našao se na svim „vorld-mjuzik“ listama najboljih albuma u 2008. godini. Koncerte u Beogradu i Novom sadu organizuju Francuski kulturni centar, Multikultivator, Ring Ring, Dom omladine Beograda i Studentski kulturni centar Novog Sada, a ulaznice se mogu kupiti u DOB i novosadskom Pozorištu mladih.

Izvor: Danas D. J.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *