Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PETER HANDKE „PRIČE KUKAVICE IZ VELIKE HOČE“

Austrijski pisac Peter Handke objavio je knjigu o životu kosovskih Srba pod naslovom „Die Kuckucke von Velika Hoca“ (u slobodnom prevodu Ptice kukavice iz Velike Hoče).

Izdavačka kuća „Suhrkamp“ saopštila je da je to delo „prvi prikaz u književno-novinarskom stilu srpskog stanovništva i uslova života u jednoj srpskoj enklavi u nezavisnom Kosovu“.

Handke (65), koji od 1991. godine živi u predgrađu Pariza, posetio je u maju 2008. godine Veliku Hoču kako bi se upoznao sa životom Srba u tom mestu na severu Kosova.

Najnovije Handkeovo delo, koje je prvobitno zamišljeno kao reportaža, u svojoj konačnoj verziji više ispunjava elemente romana nego novinarske forme, navodi se u kritikama koje su danas objavljene u austrijskim medijima.

Austrijski pisac, poznat po prosrpskim stavovima, optužio je uoči rata u BiH (1992-1995) vodeće zapadne medije da sistematično zastupaju stavove protiv Srba.

Handke je često kritikovan zbog svojih stavova koji su išli u prilog bivšeg predsednika SRJ i Srbije Slobodana Miloševića.

On je prisustvovao sahrani Miloševića, koji je preminuo u martu 2006. godine u pritvoru Haškog tribunala. Zbog toga, kao i zbog obraćanja tim povodom, pozorište „Comedie Francaise“ skinulo je 2007. godine s repertoara njegov komad.

Handke je prošle godine izabran za člana Akademije nauke i umetnosti Republike Srpske.

Izvor: Mondo /(Tanjug)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *