Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ISTORIOGRAFSKA KNJIGA KOJA ĆE VAS PODUČITI I ZABAVITI

Beogradska Izdavačka kuća (IK) „Laguna“ odabrala je da objavi nagrađenu istoriografsku knjigu Rubikon britanskog istoričara Toma Holanda, da bi, kako se primećuje, otvorila novo poglavlje u svojoj izdavačkoj praksi. Tom Holand (41), po obrazovanju klasičar koji je diplomirao na Kembridžu, a doktorirao na Oksfordu, proslavio se adaptacijama Herodotovih, Homerovih, Tukiditovih i Vergilijevih dela za britanski nacionalni radio BBC. Pored Rubikona, za koji je dobio prestižnu nagradu „Hesel-Tiltman“ i bio u najužem izboru za još poznatije priznanje „Semjuel Džonson“ (najbolje delo iz domena istoriografije), napisao je još dve zapažene istoriografske studije – Persijska vatra i Milenijum. Bavi se i pisanjem fikcije i dosad je objavio tri romana.

Prema rečima Žermen Filipović, koja je prevela Rubikon, to je studija čiji je predmet jedan od prelomnih događaja u istoriji antičkog sveta, a koji je odredio sudbinu Rima. Cezarova odluka da ne odustane od pohoda na Rim, doneta kod reke Rubikon, bila je samo „okidač“ za dramatične promene u tadašnjem rimskom društvu, u kome je republikansko uređenje bilo, zapravo, na izdisaju. Tom Holand je, kako je opisala Filipovićeva, a zabeležio Tanjug, pristupio tematici sa svim potrebnim znanjem o građi, ali je pokazao i umeće pravog pripovedača. Umesto da sledi primer stare škole istoričara, koju predstavljaju nerazumljivi, dosadni naučni radovi, ili onu struju u savremenoj istorijskoj nauci koja je sklona da „sklizne“ na nivo tabloida ili filmskih spektakla, Holand je uspeo da napiše knjigu koja će „podučiti čitaoca, ali će ga i zabaviti“.

Onima koji malo znaju o istoriji antičkog Rima, ovo delo pruža obilje podataka i zainteresovaće ih za svet iznikao na temeljima jednog grada koji se od malog naselja pretvorio u „gospodara poznatog sveta“. Čitaoci koji su upoznati s antičkom istorijom iz literature pisane na tzv. stari način, ili su se informisali zahvaljujući televiziji, u ovom će delu naći mnogo novih pojedinosti i sagledati slavne ličnosti iz novog ugla. Kako je dalje primećeno, knjiga Rubikon pomaže da se bolje razume vreme poslednjih decenija Rimske republike i ličnosti koje su bitno uticale na to da ona poklekne pred autoritarnim režimom koji je uveo Julije Cezar, a ozvaničio Oktavijan Avgust.

Knjiga je namenjena zaljubljenicima u antičku istoriju, kojima će prijati da, umesto pomalo suvoparnih „udžbenika“, dobiju naučno utemeljenu studiju koja se može čitati kao najuzbudljiviji akcioni roman. Uz to, ona je i odličan „priručnik“ za praćenje britanske TV serije Rim, koja je već jednom prikazana ovdašnjim gledaocima, a koja se sada reprizira i obuhvata isti period kao i Rubikon. Takođe, korisno je štivo i za one koji gledaju Šekspirove drame (Julije Cezar i Antonije i Kleopatra) ili čitaju seriju romana Kolin Mekalen, na iste teme, koju objavljuje „Laguna“ već nekoliko godina. Tom Holand je, kako su primetili mnogi kritičari u zemljama gde je Rubikon objavljen, pokazao da istorija ne mora biti dosadna i nerazumljiva.

Izvor: Građanski list EGL

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *