Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

JUBILEJ „POLITIKINOG ZABAVNIKA“

Naš najstariji nedeljnik, list na kome je odraslo na desetine generacija, „Politikin zabavnik“ proslavio je svoj 70. rođendan.

Svečanosti u Konaku kneginje Ljubice prisustvovale su mnogobrojne ugledne ličnosti iz našeg javnog i kulturnog života, među kojima i predsednik Srbije Boris Tadić, kome je uručen prvi broj „Politikinog zabavnika“.

Svi se još sećamo radosti dočekivanja svakog petka, kada je izlazio novi broj „Politikinog zabavnika“, rubrike „verovali ili ne“, zanimljivih priča, stripova.

Danas, iako prati prvobitni koncept, ovaj časopis nema tu popularnost. Povodom rođendana Zabavnika, predsednik Srbije, prema sopstvenim rečima, iskoristio je svoj položaj, da promoviše njegovu staru ali neprolaznu vrednost.

Prvi broj „Politikinog zabavnika“ objavljen je 1939. godine. Njegovi redovni saradnici tada su bili, između ostalih Dušan Duda Timotijević, Ljubinka Bobić, Pjer Križanić, Milan Dedinac, Đorđe Lobačev…

Od 1968. godine, Zabavnik je promenio format i počeo da izlazi u boji, a zatim dobio i stripski dodatak u sredini lista. Urednici su od tada bili Stojiljko Stojiljković, Nikola Lekić, Živorad Stojanović, Rade Šoškić, Vlada Bulatović Vib, Darko Ribnikar, a od 1989. na njegovom čelu je Zefirino Grasi.

70 godina našeg najstarijeg nedeljnika obeleženo je i promocijom poštanske marke Politikinog zabavnika, koja je  puštena u saobraćaj u subotu 28. februara, na rođendan Zabavnika.

Izvor: Studio B

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *