Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ZAVERENICI, MANIPULATORI, LOPOVI I OSTALI

37FEST09 – Jučerašnji Fest-dan obeležili gosti iz Slovenije, Srbije i Rusije

Deo glumačke ekipe slovenačkog filma „Prelaz“, predstavio je juče u Sava centru ovo ostvarenje. Prema rečima Svetozara Cvetkovića, ovaj film dugo godina bio je autorski projekat Franca Slaka, za koji je trebalo obezbediti sredstva iz slovenačkog filmskog fonda.

Projekat je sredstva dobio, Slak je u međuvremenu preminuo, ali producenti su rešili da ipak realizuju film. Za reditelja, koji bi ostao na tragu Slakove ideje, odabran je Boris Palčić, inače profesor na Filozofskom fakultetu, a osim Cvetkovića, odabrana je i mlađa generacija slovenačkih glumaca, među kojima i Iva Kranjc. Ona je rekla da se prvi put našla u jednom trileru, koji su i inače retkost u slovenačkoj kinematografiji. Jure Ivanušić dodao je da je, šire gledano, priča ovog filma, u kome ljudi iz moćne organizacije pod nazivom ZOM uspevaju da kontrolišu ljudske misli i tako zapravo vladaju svetom, svojevrsna teorija zavere, priča o manipulaciji, o tome da su tvoje sopstvene misli zapravo misli nekog drugog, često onoga ko ti je emotivno blizak. Na konstataciju da smo navikli da priče o teoriji zavere dolaze sa druge strane Evropske unije, a ne od onih koji se u njoj nalaze, Ivanušićj e odgovorio da baš zato što su deo sistema vide ne samo njegove dobre strane, veći one loše. Film je inače od publike proglašen za najbolji na festivalu u Portorožu, u Sloveniji još nije bio u distribuciji a, nakon Festa, počinje njegov bioskopski život u Nemačkoj.

Ruski film „Šuljtes“, predstavili su novinarima reditelj Bakur Bakuradze i glavni glumac Gela Čitava – obojica debitanti. Na pitanje zbog čega je odabrao junaka kakav je Šuljates i njegovu neobičnu životnu priču za svoj film, Bakuradze je rekao da ga je oduvek interesovala profesija lopova, jedna od najstarijih profesija na svetu, i proces krađe, koji je zanimljivo gledati. Istovremeno, tu je i, u poslednje vreme česta, tema gubitka pamćenja ili, bar u slučaju glavnog junaka ovog filma, zaboravljanja određenih, za njega posebno traumatičnih događaja, i želja da te dve stvari spoji u jednom čoveku, da ponudi neku vrstu opravdanja za njegovu lopovsku aktivnost. Na sugestiju da je glavnom junaku mogla da se desi promena nakon događaja koji u njemu budi nešto poput zatomljene savesti, ili emocija, reditelj je rekao da ova veoma snažna ličnost, kakvom je želeo da je prikaže, zapravo nema perspektivu i jedina promena je da se zaustavi. Snaga njegove ličnosti je u tome da je uvek na pola koraka ispred sopstvene sudbine, i da je zapravo sam oblikuje. Film, koji je na filmskom festivalu u Sočiju proglašen za najbolji, imao je distrubuciju u Rusiji, ali, dodao je reditelj, mali broj gladalaca zainteresovan je za autorske ruske filmove. Ipak, sa jednom kopijom u Sankt Peterburgu i dve u Moskvi, ovaj film imao je odjek, dugo je bio prikazivan i postigao je određeni uspeh.

Program za sredu

SAVA CENTAR: „Milk“ Gasa van Santa (11.00); „Maradona/Maradona par Kusturica“ Emira Kusturice (13.45); „Bjuik Riviera/Buick Riviera“ Gorana Rušinovića (16.30); „Lornina ćutnja/Le silence de Lorna“ braće Darden (19.00); „Međunarodna zavera/The International“ Toma Tikvera (22.00); BALKAN: „Šuljtes“ Bakura bakuradzea (12.30); „Horten/Oâ€TMHorten“ Benta Hamera (15.00); „Prelaz/Prehod“ Borisa Palčića (17.30); „Akne/Acne“ Federika Veiroja (20.00); „Sreda/A Wednesday“ Niraja pandija (22.30); DKCB: „Liverpul/Liverpool“ Lisandra Alonsa (13.00); „Sevis/Serbis“ Brilijanta Ma. Mendoze (15.30); „Cvetni most/Podul de flori“ Tomasa Ćulija (18.00); „Vreme komete/Koha e kometes“ Fatmira Kočija (20.30); „Trideset i tri pizora iz života/33 Scenes from Life“ Malagoške Šumovske (23.00); MUZEJ JK: „Mi iz džeza“ (17.00); „Grad nula“ (19.00); „Dan punog meseca“ (21.00).

Izvor: Danas Ivana Matijević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *