Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

POETESA GLUME

KSENIJA je poetesa glume, koja od njene umetnosti čini poeziju. Vanredno izgrađenom dikcijom i fonogeničnim glasom, postigla je govorno majstorstvo bez premca u srpskom glumištu – rekao je Raško V. Jovanović u nedelju na svečanosti u Narodnom pozorištu povodom dodele priznanja za životno delo „Dobričin prsten“ našoj velikoj umetnici i prvakinji nacionalnog teatra Kseniji Jovanović, a na promociji monografije (priređivač Zoran T. Jovanović), u izdanju Saveza dramskih umetnika Srbije.

O „čestitoj, hrabroj, a nadasve dostojanstvenoj“ umetnici i prvim susretima s njom na sceni govorila je glumica Nela Mihailović, dok je Jovan Ćirilov naglasio da ona pripada „našim velikim tragetkinjama, vičnim u sintezi velike emocije i doživljaja sveta ,ali da podjednako dobro može da odigra dramu, monodramu, pa ako treba i komediju“.

Prvu kritiku o Kseniji Jovanović napisao je Petar Volk gledajući je pre više od pola veka kao Evu u Krležinom „Vučjaku“. Pomno prateći njen rad svih ovih decenija zapaža:

– Uvek iznova uspeva da pronađe nove emocije i iznese ih na nov način, kroz sopstveni doživljaj. Da stvara sliku o sebi koja je više od života i svake uloge. Ksenija je umetnica za svako vreme i trajanje…

Izvor: Večernje novosti V.V. S.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *