Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

DEMI MUR U ULOZI FRUSTRIRANE MAJKE

Četrdesetšestogodišnja glumica Demi Mur napustila je visokobudžetne holivudske glamurozne projekte, kako bi glumila frustriranu majku koja brine o svom ocu u filmu „Happy Tears“, koji se priključio trci za Zlatnog medveda na Berlinalu. U delu reditelja Mičela Lihtenštajna glumi i Parker Posi, kao druga sestra, koja se iz Kalifornije vraća u grad gde im živi otac (Rip Torn) sa svojom devojkom – prostitutkom (Elen Barkin).

Posle odličnog prijema filma na projekciji za novinare, što mu je ujedno bila i svetska premijera, Murova je izjavila da je za nju predstavljalo pravo osveženje da igra u malom, ali ambicioznom, nezavisnom filmu, nakon blokbastera iz 90-ih kakvi su „Duh“ i „Nepristojna ponuda“ koji su je učilili zvezdom. „Ono što vas privuče jeste kombinacija toga sa kime ćete raditi i interesantan materijal“, rekla je glumica koja je odala priznanje svom suprugu Eštonu Kučeru, pošto ju je ohrabrio da se sama odvaži na ovaj korak. „Mislim da svaki projekat u koji uđete ima elemente rizika. U današnjem svetu, nezavistan film nije ništa rizičniji od projekta nekog studija“, smatra glumica.

Reditelj filma „Happy Tears“, sin je pop umetnika Roja Lihtenštajna (i uspešnog TV glumca koji je preminuo 1997), i već je postigao hit na Sandensu 2007. godine, sa delom „Teeth“ o tinejdžerki koja ima zube u svojoj vagini. On se odlučio da angažuje Demi Mur kako bi je ponovo video kao glumicu, a ne kao kraljicu glamura. „Oduvek sam voleo njen rad. Uzbudila me je ideja da ona igra običnu osobu“, kaže Lihtenštajn, koji je ime filmu dao po nazivu jedne od slika svoga oca.

Van takmičarske konkurencije, na berlinalu je prikazan i biografski film „Notorious“ o američkom reperu Notoriosu B.I.G, koji je ubijen pre 11 godina. U naslovnoj ulozi je novi glumac Džamal Vulard, a Voleta Valas, majka ubijenog repera, je koproducent. B.I.G, čije je pravo ime bilo Kristofer Valas, imao je 24 godina kada je ubijen posle žurke u Los Anđelesu, 9. marta 1997. godine. Njujorški reper tada je bio jedan od najuticajnijih hip-hop umetnika. Zahvaljujući ranijim filmovima i knjigama, „osećala sam da ljudi poznaju zabavljača, umetnika, repera ali ne i čoveka“, rekla je na konferenciji za novinare majka ubijenog repera. „Vreme je da svet upozna čoveka, sina, muža, oca i prijatelja“, dodala je Voleta Valas, čiji lik u filmu tumači Anđela Baset.

IZVOR: Danas Vladimir Todorović

Novi ugao gledanja na meč Ali – Forman

Sigurno da ne postoji sportski događaj koji je sa više pažnje praćen i kasnije komentarisan od čuvenog boks-meča iz 1974, između Muhameda Alija i Džordža Formana, ali dokumentarac „Soul Power“ uspeo je da pronađe novi ugao gledanja na dobro poznatu priču. Na neki način, reč je o nastavku dokumentarca „When We Were Kings“ (dobitnik Oskara 1996) Leona Gasta, koji je ovde producent, ali se sada fokus seli sa samog meča na spektakularni koncert koji je održan u Kinšasi u Zairu (sada Demokratsa republika Kongo), tri nedelje ranije, na kojem su nastupili Džejms Braun i Mirijam Makeba. Ipak, odluka reditelja Džefrija Levi Hinta (jedan od četvorice montažera „When We Were Kings“) da koristi samo originalni materijal iz 1974, znači da je krajnji produkt samo hronološko ređanje snimaka, pa će gledaoci biti zadovoljni mogućnošću da na velikom platnu vide B. B. Kinga, recimo. Međutim, bilo kakvo udubljivanje u sve ono što se dešavalo tokom i između ta dva događaja u Zairu 1974, ovoga puta nije predstavljeno, niti postoji bilo kakva analiza, što je ipak i glavna mana filma „Soul Power“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *