Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„DERVIŠ I SMRT“, NAJGLEDANIJA PREDSTAVA

Egon Savin

Neprolazna literarna vrednost, roman „Derviš i smrt“ Meše Selimovića, postao je najgledanija pozorišna predstava u Beogradu. Karte su rasprodate za naredna dva meseca, a mesto u gledalištu Narodnog pozorišta traže i oni koji su predstavu već gledali.

Pozorišna predstava reditelja Egon Savina, „Derviš i smrt“, proglašena je za najgledaniju predstavu sezone.

Premijera je održana 27. decembra na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu i predstavlja omaž remek-delu domaće književnosti, a zbog svoje slojevitosti, ovo delo aktuelno je u svim vremenima.

Suštinu predstave čini istraživanje mentaliteta palanke i uloge intelektualca u toj sredini, odnosno fenomena da čovek koji dođe na vlast da bi promenio svet, menja jedino sebe – i to negativno, dok svet ostaje isti.

Radnja drame izmeštena je iz 18. veka u pedesete godine 20. veka, u vreme mlade komunističke Jugoslavije, ali su u njenom središtu ne samo život u represivnom društvu, nego i savest pojedinaca u vremenu koje je usledilo nakon ratova i oslobođenja, u vremenu radnih akcija i euforije.

U predstavi se može prepoznati veliki broj motiva romana, među kojima dominiraju odnos ljudskog i neljudskog, odnosno dobra i zla.

Glavnu ulogu tumači makedonski glumac Nikola Ristanovski, a ostale Nenad Stojmenović, Aleksandar Đurica, Nataša Ninković, Ljubomir Bandović, Boris Pingović i drugi.

Scenski nastup je osmislio reditelj Savin, kostime je kreirala Jelena Stokuća, muziku je komponovao Zoran Hristić.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *