Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

SARAJEVSKA „TVRĐAVA“ ODUŠEVILA ZAGREPČANE

Sedamsto posjetilaca pratilo predstavu Meše Selimovića u režiji Sulejmana Kupusovića…

Više od sedam stotina posjetilaca na nogama je preksinoć pozdravilo glumce Narodnog pozorišta Sarajevo koji su u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu izveli predstavu „Tvrđava“ Meše Selimovića u režiji Sulejmana Kupusovića.

Berberova oduševljenost

Činjenica da su prvi put imali priliku vidjeti Selimovićevo djelo na sceni HNK, kao i dobar imidž koji su sarajevski glumci izgradili, privukli su Zagrepčane. Među brojnim uglednim posjetiocima, kao što su glumci Nada Abrus, Goran Grgić, Zrinka Cvitešić, reditelj Ozren Prohić, bio je i naš slavni slikar Mersad Berber, koji nije krio oduševljenje predstavom.

– „Tvrđava“ je komorna predstava i ja sam vrlo nostalgičan prema Meši. Prekrasno je bilo, predstava ima izuzetnu atmosferu, sjajnu štafelajnu scenografiju Safeta Zeca, kostimi su izvanredni, i čak su i ove glumačke alternacije jako dobre. Publika je, vidjeli ste, odlično prihvatila predstavu. Kupusović je i ranije dolazio u HNK i bilo je dobro i prošli put – rekao je Berber za „Dnevni avaz“.

Ispravljena nepravda

Reditelj Kupusović, koji se zagrebačkoj publici predstavio prije godinu sa „Legendom o Ali-paši“, i ovoga puta bio je izuzetno zadovoljan prijemom svoje predstave, koja već duže vrijeme nije bila izvođena.

– Sretan sam što je „Tvrđava“ došla u Zagreb i što je ispravljena nepravda prema njoj, jer je ona odmah nakon premijere trebala da obiđe i Beograd i Zagreb. Unatoč hendikepu da se promijenila prva glumačka postavka i da je pet novih glumaca u predstavi, dojmovi su fenomenalni. Ljudi su fascinirani, pogotovo što svi imaju svoje viđenje Selimovića – izjavio je Kupusović nakon predstave.

Osim Izudina Bajrovića, Miralema Zubčevića, Amre Kapidžić, Nade Đurevske, Mirvada Kurića, Miraja Grbića, koji su u predstavi od početka, Zagrepčanima su se predstavili i Vlado Jokanović, Slaven Vidak, Adnan Hasković, Muharem Osmić i Damir Kustura.

Sarajevski ansambl otputovao je jučer u Varaždin, gdje je također izveo „Tvrđavu“ u tamošnjem Hrvatskom narodnom kazalištu.

Odslušati predstavu

– U ovom vremenu kada se potencira neka avangarda i savremenost, nas koji izgovaramo klasični tekst ponekad je strah govoriti misli Selimovića, Kamija (Albert Camus) ili Sartra (Sartre). Ali, kad igrate pred prepunom salom, potvrdilo se da te rečenice i misli imaju odjeka. Ja sam večeras jako zadovoljan onim što je do mene doprlo kao eho iz sale. Publika je u dahu odslušala predstavu – rekao je Izudin Bajrović, koji u „Tvrđavi“ tumači lik Ahmeta Šabe.


Autor: Dnevni avaz Anila GAJEVIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *