Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PRODAVALI UKRADENE SLIKE


MADRID – Više od 80 umetničkih radova koji su, kako se „pretpostavlja“, delo španskog nadrealiste Salvadora Dalija, oduzeto je na jugu Španije neposredno pred njihovu planiranu prodaju, saopštila je danas španska policija.

Litografije, uzorci za tekstil, stolnjaci, skulpture i bareljefi – ukupno 81 delo pripisano Daliju – „doneti su iz Francuske i bili su izloženi u hotelu u Esteponi radi prodaje“, navodi se u policijskom saopštenju.

Francuz koji je organizovao izložbu, čiji identitet nije naveden, uhapšen je zbog „falsifikovanja dokumenata i prevare“.

Policija se nije izjasnila o autentičnosti radova, već je navela da bi neki od radova mogli da budu ukradena Dalijeva dela.

„Prema arhivima Interpola, najmanje 12 dela moglo bi da od onih koja su ukradena“, precizira se u saopštenju.

Reč je Dalijevim radovima urađenim u tehnici serigrafije od kojih su neki ukradeni u Španiji, Belgiji, Francuskoj i SAD.

Sada moramo da sačekamo da Fondacija Gala Salvador Dali potvrdi da serijski brojevi oduzetih dela odgovaraju brojevima radova koji su ukradeni“, navodi se u policijskom saopštenju.

Španska policija oduzela je i „dvadesetak potvrda o autentičnosti“ skulptura koje se pripisuju nadrealističkom umetniku.

Među oduzetim delima je slon visok skoro tri metra koji je ponuđen na prodaju za 1,2 miliona evra.

Izvor: Blic Online /Beta  /AFP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *