Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

SLOVENAČKI NOVINAR SASLUŠAN ZBOG KNJIGE

Verbalni delikt

PHOTO: STOCK.XCHNG

Pisac i kolumista slovenačkog lista „Dnevnik“ Goran Vojnović saslušan je zbog svoje knjige „Ćefuri raus“ koju policija smatra uvredljivom i negativnom

Knjiga je izašla iz štampe pre nekoliko godina, a u njoj pisac opisuje život u ljubljanskom stambenom naselju Fužine, naseljenom u najvećoj meri neslovencima (ćefuri) sa prostora drugih republika bivše Jugoslavije. Vojnović u knjizi, prema mišljenju policije, piše uvredljivo i negativno.

Na predlog v.d. generalnog direktora policije Matjaža Šinkovca protiv Vojnovića je pokrenut pretkrivični postupak zbog sumnje da je učinio krivična dela uvrede i klevete, za koje su predviđene novčana kazna ili kazna zatvora.

„S jedne strane mi se čini kao Zabavnik kada vidim da policija ne razdvaja fikciju od realnosti, a s druge strane sam zabrinut“, izjavio je za list Dnevnik Vojnović.

Postupak policije izazvao je zgražavanje kulturne, političke i novinarske javnosti u Sloveniji i pokrenuo pitanje da li se u Sloveniji vraćaju vremena od pre dvadesetak godina, odnosno vremena kažnjavanja za verbalni delikt. Pored ostalih, reagovala je i ministarka unutrašnjih poslova Katarina Kresal, koja je o knjizi Gorana Vojnovića rekla da se radi o „potresnoj priči o pripadnicima naroda iz bivših jugoslovenskih republika“.

Kresalova je za Dnevnik naglasila da će „uvek štititi ugled policije kada je budu zlonamerno i neosnovano napadali“, ali da sa druge strane zna šta je umetnička sloboda i da se u literarnim delima radi o imaginarnim navodima književnih junaka, a ne o činjenicama.

„To očekujem i od svojih saradnika, ako ne to, barem razum. Gubljenje energije sa takvim stvarima me baca u loše raspoloženje“, izjavila je ministarka unutrašnjih poslova Slovenije Kresal.

Izvor: e – Novine / Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *