Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ČE GEVARIN PRIRUČNIK O DIZANJU REVOLUCIJE

Beogradska izdavačka kuća IPS objavila je Če Gevarinu knjigu „Gerilsko ratovanje“. Ovo izdanje je konačna iako nezavršena verzija „priručnika o dizanju revolucije“.

Beogradska izdavačka kuća IPS prvi put je na srpskom objavila tekst „Gerilsko ratovanje“, priručnik o dizanju revolucije koji je napisao Ernesto Če Gevara, koristeći lično iskustvo stečeno na Kubi.

Srpsko izdanje je prevod knjige koju je objavio „Oušn pres“ 2006. godine, u saradnji sa „Centrom studija Če Gevare“.

To je, prema rečima urednika, konačna iako nezavršena verzija kako je označio Če Gevara, jer se nadao da će njegov tekst pročitati i ispraviti njegov saborac Kamil Sienfuegos.

Tekst koji je Če Gevara napisao 1961. godine i odmah štampao, trebalo je da „dotera“ po nalogu Fidela Kastra ali to nije uradio zbog odlaska na nove gerilske frontove.

Če Gevara je rođen 1928. godine u Buenos Airesu i više puta je prokrstario Latinsku Ameriku a 1956. godine se kao lekar gerilske grupe okupljene oko Fidela Kastra obreo na Kubi gde je odigrao jednu od ključnih uloga u gerilskom ratu koji se završio pobedom revolucionara 1959. godine.

Če Gevara je 1965. godine napustio Kubu da bi se pridružio revoluciji u Kongu a 1966. godine stigao je u Boliviju da pokrene revolucionarni pokret koji je propao. Zarobili su ga oktobra 1967. godine i ubili protivnici pobunjenika koje su obučavali Amerikanci.

Posmrtni ostaci Če Gevare pronađeni su 1997. godine i preneti na Kubu.

Priručnik za dizanje i vođenje revolucije

Knjiga „Gerilsko ratovanje“, kako je napisao urednik najnovijeg izdanja Hari „Pombo“ Viljegas, je „teoretski okvir za one koji žele da usvoje ovaj vid gerilske borbe koji je zastupao Če na osnovu iskustva stečenog tokom ratovanja na Kubi“.

Kao najbolju preporuku za taj „priručnik za dizanje i vođenje revolucije“ Viljegas je naveo podatak da su američki vojni analitičari odmah prepoznali njegovu vrednost i uključili ga kao obavezno štivo za jedinice koje se pripremaju da vode borbu protiv gerilaca.

Viljegas je bio pratilac i saborac Če Gevare u Africi i Boliviji i jedan je od retkih koji je preživeo nesrećnu bolivijsku kampanju.

U tekst su prvi put uključene ispravke i predlozi koje je zabeležio na marginama prvog izdanja njegov autor, ali ih nije nikada realizovao.

Knjiga koja ima 100 strana podeljena je u četiri poglavlja: opšti principi gerilskog ratovanja, gerilska grupa, organizacija gerilskog fronta i dodaci.

Gerilsko ratovanje u četiri poglavlja

U prvom poglavlju pod opštim principima su obuhvaćene osnove gerilskog ratovanja, gerilska strategija, ratovanje na povoljnom terenu, na nepovoljnom, kao i urbano ratovanje.

Drugo poglavlje se bavi gerilskim borcem kao reformatorom i kao ratnikom a zatim sledi organizacija gerilske grupe, njeno ratovanje i na kraju se daje pregled početka, razvoja i kraja gerilskog rata.

U trećem poglavlju se autor bavi logistikom gerilskog fronta od nabavki, preko civilne organizacije, uloge žena, organizacije zdravstva, sabotaža, organizovanja ratne industrije, propagande, obaveštavanja, organizovanje obuke i indoktrinacije kao i organizacije armije revolucionarnog pokreta.

U poslednjem poglavlju iz koga se može naslutiti da ga je Če Gevara smatrao otvorenim za dalje dopune, on se bavi pitanjima tajne organizacije gerilske grupe, metodima očuvanja vlasti i na kraju analizira situaciju na Kubi u času kada je pisao priručnik, i bavi se njenom budućnošću.

Zanimljiv podatak dobijen je od srpskog izdavača da se knjiga veoma dobro prodaje iako o njoj uopšte nije pisano u srpskim medijima.

To je, već decenijama slučaj u celome svetu, jer Če Gevarino viđenje revolucionarne borbe podjednako zanimalo i one koji mu se dive i voleli bi da ga slede i one koji još uvek strahuju od nicanja semena koje je posejao Če Gevara sanjajući o svetskoj revoluciji.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *