Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

REGISTRUJ SE ZA FEST

Međunarodni filmski festival u Beogradu

Na međunarodnom filmskom festivalu, 37. po redu, koji će biti održan od 20. februara do 1. marta, u deset dana biće prikazano preko 70 filmova iz celog sveta, a Beogradom će prodefilovati oko 100 gostiju iz inostranstva.

FEST, koji se ove godine organizuje pod sloganom Registruj se, održaće se u nekoliko bioskopskih dvorana u Beogradu, u Centru Sava, Dvorani kulturnog centra, bioskopu Balkan i Muzeju Kinoteke.

Umetnički direktor festivala Miroljub Vučković rekao je da će ove godine FEST imati takmičarski karakter i najavio programske celine festivala.

„Publika ovogodišnjeg FEST-a moći će da vidi filmove u programskim celinama koje su mahom iste kao i svih prethodnih godina. Tu su ‘Horizonti’, ‘Činjenice i slagalice’, ‘FantAzija’, ‘Europe out of Europe’ i ‘Otkrića’. Novitet je ‘Novi argentinski film’, u okviru kojeg ćemo prikazati najbolja ostvarenja ove kinematografije, koja je svakako u zaletu. Na skoro svim festivalima koji su održani u poslednjih godinu dana, argentinski film je zauzimao veoma značajno mesto“, rekao je Vučković.

U okviru programa Horizonti biće prikazani Između zidova francuskog reditelja Lorana Kantea, koji je dobitnik „Zlatne palme“ na festivalu u Kanu 2008. godine, Zamena reditelja Klinta Istvuda, Revolucionarni pad Sema Mendesa, brazilsko-argentinski film Elitna jedinica reditelja Hosea Padilha koji je dobitnik nagrade „Zlatni medved“ na festivalu u Berlinu, Druga žena francuskog reditelja Patrika Maria Bernara, Maradona Emira Kusturice, dobitnik „Zlatnog lava“ na festivalu u Veneciji.

Na glavnom programu FEST-a biće i Buick riviera hrvatskog reditelja Gorana Rušinovića, film Pejzaž broj dva reditelja Vinka Moderndorfera, rađen u slovenačko-srpskoj koprodukciji, Spaliti nakon čitanja braće Koen i mnogi drugi. FEST zatvara 1. marta film Tamo i ovde reditelja Darka Lungulova.

Prateći program FEST-a predstaviće izložbu likovnih radova poljskog režisera Jeržija Skolimovskog, okrugli sto na temu Rediteljke Jugositočne Evrope a u okviru programa B2B biće organizovan takmičarski program osam filmova iz regiona koji će biti prikazani u okviru programske celine Europe out of Europe. Pobednik, kojeg će proglasiti tročlani međunarodni žiri, poneće kao nagradu statuetu Eritrocit, rad skulptora Nikole Pešića.

Među gostima koji su do sada povrdili svoje učešće na FEST-u našli su se već pomenuti Jerži Skolimovski, Arsen Azatian, reditelj filma Povratak bludnog sina, Leon Lučev, glavni glumac u filmu Buick Riviera, Dejvid Torton, glumac u filmu Tamo i ovde, i mnogi drugi.

Karte za 37. FEST biće puštene u prodaju 2. februara, a cene će biti kao i prethodnih godina. Karte za otvaranje festivala koštaju 400 dinara, dok su sve ostale projekcije od 150 do 250 dinara i mogu se kupiti na blagajni Centra Sava, bioskopa Balkan, DKC-a, Kinoteke i u Bilet servisu.

Izvor: e – Novine Žarka Radoja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *