Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

STO POSTO

Film Igora Martinovića proglašen najboljim dokumentarcem 2008. godine

Dokumentarni film «Čovjek na žici» («Man on wire») dobio je 2008. godine nagradu sudačkog žirija Sundance Film Festivala za dokumentarni film. Uz nju, dobio je i nagrade na durtamskom festivalu Full Frame Documentary te na festivalima u Edinburghu i Los Angelesu.

Uz ova priznanja, film je na stavljen na bezbroj top-ljestvica najboljih filmova protekle godine te je podigao veliku prašinu u svijetu dokumentaraca.

Sve ovo ne bi bilo toliko čudno da direktor fotografije nije naš požeški snimatelj Igor Martinović. A navedena sfera filma izuzetno je važna, jer se radi o dokumentarcu koji velik naglasak stavlja na svoju fotografiju.

Autori filma, producent Simon Chinn i redatelj James Marsh napravili su priču temeljenu na knjizi «Doseći oblake» («To Reach the Clouds») kontroverznoga francuskog akrobata Philippea Petita.

Navedeni je francuski performer 1974. napravio visokorizičnu predstavu nakon što je ilegalno postavio žicu između dva newyorška tornja „blizanca“ (tad su bili najviše građevine na svijetu).

Da bi ostvario ovaj smion pothvat, Francuz je morao proći bezbroj izazova – od varanja osiguranja WTC-a do postavljanja žice na dvije zgrade dovoljno čvrsto kako je ne bi pomicali vjetrovi. Petit je na žici izvodio akrobacije gotovo sat vremena, nakon čega je bio uhićen, odveden na psihijatrijsku procjenu, te nakon kratkog posjeta zatvoru pušten na slobodu.

Film je izazvao sjetnu reakciju u publike, možda i zato što se nigdje u filmu ne spominje katastrofalno urušavanje „blizanaca“ u terorističkim napadima 2001. godine, nego se ovo komunicira upravo «kamerom» tj. fotografijom. Film prati i zanimljiv soundtrack koji potpisuje londonski muzikolog Michael Laurence Nyman, inače stručnjak za filmsku glazbu.

O kvaliteti filma možda najbolje govori ocjena od 100 posto na kultnom portalu «Rotten Tomatoes» čiji su ga kritičari uvrstili u kategoriju ponajboljih filmova svih vremena.

Izvor: Večernji.hr Petra Smoljak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *