Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

IZABEL IPER PREDSEDNICA FESTIVALA U KANU

Francuska glumica Izabel Iper izabrana za predsednicu žirija 62. festivala u Kanu. Dva puta proglašena najboljom glumicom na tom festivalu.

Francuska glumica Izabel Iper biće predsednica žirija 62. filmskog festivala u Kanu, koji će trajati od 13. do 24. maja, saopštili su organizatori festivala a prenose svetske agencije.

Izabel Iper je u Kanu dva puta proglašena najboljom glumicom – za uloge u filmovima „Profesorka klavira“ (2001) Mihaela Hanekea i „Violeta Nozijer“ (1978) Kloda Šabrola.

„Veoma sam srećna i ponosna. Kan i ja, to je duga priča, i ovaj naredni susret definitivno učvršćuje moju ljubav prema festivalu, a samim tim i prema svetskom filmu“, navela je u saopštenju 55-godišnja glumica.

Predstavnik festivala Tjeri Fremo izjavio je da su organizatori želeli da odaju „priznanje glumici koja je svojupopularnost stavila u službu autorskog filma, koja sarađuje sa mladim rediteljima i koju poštuju strani režiseri“.

Izabel Iper je igrala u oko 80 filmova među kojima su „Dom“, „Gabrijela“, „Ukus moći“, „Osam žena“ i „Hvala za čokoladu“.

Glumica je 2005. dobila Zlatnog lava za celokupnu karijeru na filmskoj smotri u Veneciji.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *