Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

GODINA POSVEĆENA SLIKARU PAJI JOVANOVIĆU

PHOTO: STOCK

Narodni muzej iz Beograda posvetiće narednu godinu obeležavanju značajnog jubileja – 150. godišnjice rođenja slikara Paje Jovanovića (1859-1957), rekla je direktorka te ustanove Tatjana Cvjetićanin.

U planu je da do juna naredne godine bude objavljena monografija o Paji Jovanoviću, a Muzej grada Beograda, s legatom tog slikara, uz podršku Narodnog muzeja, prirediće izložbu njegovih dela, rekla je Cvjetićaninova novinarima.

Od kraja marta do juna naredne godine u Nacionalnom umetničkom muzeju Rumunije u Bukureštu biće priređena izložba srpske umetnosti od 1850. do 1950. godine, iz kolekcije Narodnog muzeja iz Beograda, na kojoj će biti predstavljeno oko 150 dela.

Izložba bi, prema sadašnjim planovima Narodnog muzeja u avgustu ili septembru trebalo da bude predstavljena i beogradskoj publici, rekla je Cvjetićaninova.

Među planovima za narednu godinu, odnosno za kraj januara, jeste i predstavljanje rezultata projekta konzervacije mozaika iz Narodnog muzeja u Zaječaru, koji je realizovan uz podršku Visokog instituta za konzervaciju i restauraciju iz Rima.

Uprava Narodnog muzeja i dalje ne zna kada će početi rekonstrukcija centralne muzejske zgrade na Trgu Republike u Beogradu i očekuje odgovor iz Ministarstva kulture Srbije. Početak rada prvobitno je bio planiran za oktobar 2007. godine.

Tokom ove godine Narodni muzej je priredio 27 izložbi, od kojih 25 u Srbiji i dve u inostranstvu.

Izvor: e – Novine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *