Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

DESET NAJVAŽNIJIH DOGAĐAJA U KULTURI SRBIJE U 2008.GODINI

Objavljivanje fototipskog izdanja avangardnog časopisa, uspesi srpskih filmadžija, pronalazak arhivske građe iz 19. i 20. veka, roman Šeri Džouns (…), po mišljenju kolega iz agencije Beta, neki su od najvažnijih događaja u kulturi Srbije u 2008. Svojevrsni topten ovdašnje ovogodišnje kulture izgleda ovako (redosled je, pretpostavljamo, nebitan, tako da izostaje, recimo, „pobednik“):

REKONSTRUKCIJA NARODNOG MUZEJA: Početak rekonstrukcije Narodnog muzeja (NM) u Beogradu odložen je zbog „spornih tačaka u ugovoru s firmom zaduženom za izgradnju depoa za privremeni smeštaj muzejskog blaga“. NM više od pet godina nema stalnu postavku zbog loših uslova za izlaganje i čuvanje eksponata. Ukoliko rekonstrukcija muzejske zgrade počne u prvoj polovini 2009, nova stalna postavka mogla bi da bude dostupna javnosti tek sredinom 2012. godine.

IZLOŽBE NARODNOG MUZEJA: Narodni muzej (NM) u Beogradu priredio je tokom 2008. nekoliko značajnih izložbi u Srbiji i regionu, među kojima su veoma posećene postavke o Lepenskom viru u Galeriji Narodne banke Srbije i o kulturi preistorijske Vinče u Galeriji SANU, kao i velika izložba sto vrhunskih dela hrvatske umetnosti iz zbirki NM koja je početkom godine gostovala u Zagrebu. Eksponati NM i Muzeja primenjene umetnosti iz Beograda uvršteni su i u veliku međunarodnu postavku Vizantija 330-1453 u Londonu.

VELIČKOVIĆEVA NAGRADA: Slikar Vladimir Veličković ustanovio je, u saradnji s Galerijom „Haos“, nagradu za najbolji crtež za umetnike do 40 godina starosti. Veličković se u korist mladih umetnika odrekao svog mesečnog dodatka na penziju koji mu država dodeljuje kao zaslužnom nacionalnom stvaraocu i na taj način stvorio fond za nagradu koja nosi njegovo ime.

ČASOPIS ZENIT: Narodna biblioteka Srbije, Institut za književnost i umetnost iz Beograda i IP „Prosvjeta“ iz Zagreba objavili su fototipsko izdanje svih brojeva jugoslovenskog avangardnog časopisa Zenit, internacionalne revije za umetnost i kulturu, kao i monografiju Zenit 1921-1926 Vidosave Golubović i Irine Subotić. Žiri Beogradskog sajma knjiga proglasio je to izdanje za najbolji izdavački poduhvat u 2008.

FILMSKE NAGRADE: Međunarodni uspeh renomiranih srpskih filmskih stvaralaca, među kojima su Goran Paskaljević i Goran Marković. U januaru je u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku priređena retrospektiva Paskaljevićevih filmova, dok je Markovićev film Turneja, srpski kandidat za „stranog Oskara“, osvojio više značajnih priznanja na smotrama u Montrealu, Monpelijeu, Solunu…

DA VINČI U SRBIJI: Nišlije i Beograđani tokom leta su bili u prilici da vide modele mašina i naprava izrađenih prema crtežima renesansnog genija Leonarda da Vinčija, zahvaljujući Niškoj art-fondaciji.

KUSTENDORF: Od 14. do 21. januara u Drvengradu na Mećavniku održan je prvi Filmski i muzički festival „Kustendorf“, čiji je osnivač reditelj Emir Kusturica. Gosti festivala bili su ruski reditelj Nikita Mihalkov, kanski pobednik Kristijan Munđiju iz Rumunije, turski reditelj Fatih Akin i drugi istaknuti filmski stvaraoci.

FESTIVAL IGRE: U Centru „Sava“ u Beogradu početkom aprila nastupio je baletski ansambl milanske Skale, koji je otvorio 5. beogradski festival igre. Gosti iz Italije premijerno su izveli predstavu u koreografiji Maura Bigonzetija.

ZABORAVLJENA ARHIVA: U depou Arhiva Srbije u Karnegijevoj ulici u Beogradu u avgustu pronađeno je obilje važne arhivske građe iz 19. i 20. veka, koja je decenijama bila nepoznata istraživačima. Među pronađenim spisima su pisma Karađorđa i Miloša Obrenovića, kao i akta Svetoandrejske skupštine… Ta građa čuvana je na neodgovarajući način, suprotno arhivističkim standardima, nepregledana i nepopisana.

DRAGULJ MEDINE: IK „Beobuk“ objavila je početkom avgusta roman Dragulj Medine američke spisateljice Šeri Džouns, u kojem se pripoveda o ženi proroka Muhameda Ajši, što je izazvalo negodovanje Islamske zajednice u Srbiji. Roman je zbog toga privremeno povučen iz prodaje, ali je nakon kritika javnosti vraćen u knjižare. Knjiga je mesecima bila na samom vrhu liste bestselera u Srbiji.

Izvor: Građanski list

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *