Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KINOTEKA: 60 GODINA ZASTAVA FILMA

U Muzeju Jugoslovenske kinoteke u Beogradu od 23. do 25. decembra biće priređen ciklus posvećen jubileju „Zastava filma“, odnosno 60. godišnjici postojanja te vojne filmske kuće.

Retrospektiva će biti otvorena 23. decembra projekcijom prvog broja „Filmskog pregleda iz Jugoslovenske armije“, snimljenog 1948. godine, u koji je uvršteno pet priloga, najavljeno je iz Kinoteke.

Prvi „Filmski pregled iz Jugoslovenske armije“, koji je priredio Boško Vojvodić, prikazivan je u bioskopima širom Jugoslavije krajem 1948. godine, a do 1960. snimljeno je 115 takvih filmskih žurnala.

Prvi nastavni film „Obuka o bacanju ručnih bombi“ snimljen je 1949. godine, a filmska laboratorija „Zastava filma“ počela je da radi 1954. godine.

Prvi dokumentarni film „Pozdrav s granice“ realizovao je scenarista i reditelj, poručnik Oto Denes.

Već tokom šezdesetih godina preduzeće „Zastava film“ imalo je najveću produkciju dokumentarnih i kratkometražnih filmova u Jugoslaviji, a do 1980. autori te filmske kuće osvojili su brojne domaće i međunarodne nagrade i priznanja.

U „Zastava filmu“ utemeljena je i škola crteža i animacije, čiji je osnivač bio Andrija Zic, a kasnije su mu se pridružili Zuko Džumhur, Radoslav Gajić, Vera Vlajić, Stevan Živkov, Ivo Kušanić, Nikola Majdak, Duško Ševo i mnogi drugi.

Krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina nabavljene su savremene mašine i tehnička oprema.

„Zastava film“ učestvuje na Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma od njegovog osnivanja, a njeni autori su na toj manifestaciji do sada osvojili više od 50 priznanja.

„Zastava film“ danas poseduje kvalitetne filmske i video kamere, studio za filmsku animaciju, telekino za transfer filmske na video traku, više filmskih, video i kompjuterskih montaža, sistem za umnožavanje filmskih proizvoda, tonski studio, kao i bogat filmski i video arhiv.

Izvor: B 92 / Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *