Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

IRENI PAPAS NAGRADA ZA ŽIVOTNO DELO

Na otvranju četrdesete edicije Pozorišnog bijenala u Veneciji 20. februara, grčkoj glumici Ireni Papas (82) biće uručen Zlatni lav za životno delo, saopštili su organizatori.

„Tokom pedesetogodišnje karijere, Irena Papas oprobala se u najvećim rolama u pozorištu i na filmu, postavši u celom svetu simbol i portparol mediteranske kulture i otelotvorenje snage grčke tragedije“, navodi se u saopštenju bijenala u Veneciji, prenele su agencije.

Na Pozorišnom bijenalu, koje se održava od 20. februara do 8. marta, biće predstavljeni komadi i glumci „na raskršću kulture, koja je istovremeno latinska, arapska i jevrejska“.

„Veoma sam srećna, ne prestaju da mi dodeljuju nagrade. Kada bih imala novca za pozorište, na scenu bih postavljaja klasične tragedije koje toliko volim. Današnje pozorište je često kao novinski članak koji nestane sutradan ne ostavljajući trag, dok su veliki klasični likovi uvek tu i obraćaju nam se na novi način“, izjavila je Irena Papas na konferenciji za štampu na kojoj je najavljeno održavanje bijenala.

Papas, rođena kao Irini Leleku, svoj veliki talenat tragičarke pokazala je kako u pozorištu tako i na velikom ekranu snimivši preko 70 filmova među kojima su najpoznatiji „Grk Zorba“ u kom joj je partner bio Entoni Kvin i „Hrist se zaustavio u Eboliju“.

Izvor: (Tanjug/MONDO)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *