Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

SABOR U GUČI OD 6. DO 10. AVGUSTA

GUČA – Organizatori 48. Dragačevskog sabora trubača u Guči, koji će se održati od 6. do 10. avgusta, očekuju dolazak oko 1.200 učesnika i više od pola miliona gostiju, ljubitelja izvornog narodnog stvaralaštva.

Sabor počinje u sredu, 6. avgusta, programom kod Spomenika trubaču u centru Guče, a završava se u nedelju, 10. avgusta, proglašenjem pobednika finalnog takmičenja i velikim saborskim kolom.

Predsednik opštine Lučani Slobodan Jolović kaže da je pozvano državno rukovodstvo Srbije, članovi Vlade, predstavnici parlamentarnih stranaka, akreditovani ambasadori, čelnici komšijskih opština i istaknuti naučni i kulturni poslenici. Ovogodišnji Dragačevski sabor otvoriće ministar za infrastrukturu Milutin Mrakonjić, pokrovitelj manifestacije je Vlada Srbije, a domaćin će, po četvrti put, biti narodni poslanik Velimir Ilić.

Za dragačevski Sabor trubača vlada veliko interesovanje i među inostranim ljubiteljima ove vrste zabave. U Centar za kulturu Guče do sada su prispele rezervacije iz 12 zemalja, od Švedske, Nemačke i Francuske, do Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i Republike Srpske.

Prenoćište u Guči za vreme Sabora koštaće 30 evra, u okolnim selima 20 evra, a gostima su na raspolaganju smeštajni kapaciteti u Čačku, Lučanima i Ivanjici. Guča ima nešto više od 2.000 žitelja i još toliko u istoimenom selu, sa ukupno oko 1.300 domova, od kojih su mnogi spremni da ih tokom pet saborskih dana podele sa gostima.

Policijska uprava u Čačku obavestila je vlasnike hotela i pansiona koji pružaju usluge smeštaja da su dužni da prijave boravak stranih državljana. Rok da to učine ugostiteljski objekti je 12 sati od dolaska, a za pojedince 24 sata od dolaska stranca na smeštaj.

Prijave sa potrebnim dokumentima i pasošem, ili samo ličnom kartom za državljanje Crne Gore i BiH, primaće najbliže policijske stanice 24 sata dnevno. Za nepoštovanje ove obaveze predviđena je prekršajna odgovornost.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *