Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

GOSIŠNJICA ALTAMONTA: KO JE KRIV?

Danas se navršava 39 godina od zloglasnog koncerta Rolling Stonesa na autopisti u Altamontu kod San Fransiska, na kom su Hells Angels na smrt izboli posetioca Mereditha Huntera dok su Stonesi svirali Under My Thumb.

Osim Stonesa, koji su svirali poslednji, nastupili su i Santana, Jefferson Airplane, The Flying Burrito Brothers i Crosby, Stills, Nash & Young, dok su The Grateful Dead otkazali nastup zbog narastajućeg.

Koncert koji je zamišljen kao Woodstock Zapadne obale zapamćen je kao jedan od najgore organizovanih događaja u rock istoriji, a imao je oko 300.000 posetilaca.

O ovom događaju nedavno je progovorio i tadašnji tur menadžer Stonsa Sam Cutler, koji je za tragediju okrivio vlast i policiju, optužujući ih da su namerno hteli da se koncert pretvori u katastrofu, kako bi stvorili otpor javnosti prema politički radiklanim elementima u rock’n’rollu.

„Tamo su bili i federalci i silne snage bezbednosti, ali su odabrali da ne učine apsolutno ništa tokom događaja“, kaže Cutler u dokumentarcu You Can’t Always Get What You Want.

O Altamontu inače nikada nije pokrenuta zvanična istraga, što Cutler smatra šokantnim.

Izvor: Popboks

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *