Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

OBELEŽEN DAN SANU


Sa svečanosti povodom proslave Dana SANU (Foto D. Ćirkov)

Srpska akademija nauka i umetnosti proslavila je juče 122 godine od osnivanja. Prisutnima su se obratili predsednik Akademije Nikola Hajdin, ministar kulture Nebojša Bradić i Miloš Nedeljković, državni sekretar u Ministarstvu nauke i tehnološkog razvoja.

Akademik Hajdin je u svojoj besedi istakao značaj koji unapređenje nauke i tehnologije ima za razvoj društva, naglašavajući da je neophodno da i država i privrednici ulažu u naučni sektor. Predsednik SANU je rekao da Akademija mora da pokaže razumevanje za osnovno, srednje i visoko obrazovanje kako bi se nauka popularisala među mlađim generacijama. Akademik Hajdin je kazao i da bi naučnici u donošenju političkih odluka mogli imati savetodavnu ulogu, ali je naglasio da se prilikom toga moraju uzeti u obzir isključivo naučne, a ne neke druge naklonosti. On je inicirao stvaranje akademije mladih kao nezavisnog tela u okviru SANU. Konstantujući da Akademija u okviru svojih projekata ima preko 1.000 saradnika, Hajdin je ocenio da to nije ni izdaleka dovoljan uticaj onih koji predstavnjaju vrhunske naučnike, među kojima mnogi nisu članovi SANU. Njihov uticaj, napomenuo je Hajdin, mogao bi da se uveća ako bi se, poput nekih akademija iz evropskih država, organizovala akademija mladih, sa ciljem da se okupe mladi naučnici koji bi svojim radom podigli interes za nauku u sredinama u kojima rade i doprineli podmlađivanju Akademije.

Svečanost povodom proslave Dana Akademije muzičkim programom su upriličili Studijski hor Muzikološkog instituta SANU i solista Nenad Ristović, a dramski umetnici Ksenija Jovanović, Petar Kralj i Gojko Šantić čitali su odlomke dela Isidore Sekulić, Alekse Šantića i Skendera Kulenovića.

Akademija je osnovana 1886. godine donošenjem Osnovnog zakona Kraljevsko-srbske akademije. Kralj Milan Obrenović je za prvog predsednika imenovao Josifa Pančića. Srpska akademija nauka i umetnosti, koja to ime nosi od 1960. godine, danas broji 135 članova, 88 redovnih i 57 dopisnih.

Izvor: Politika S. K.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *