Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ČETRNAEST GODINA OD SMRTI MILANA MLADENOVIĆA

Danas se navršava 14 godina od smrti kultnog gitariste, pevača i pesnika Milana Mladenovića, koji je predvodio „Ekatarinu veliku“ (EKV), jedan od najcenjenijih rok bendova u Srbiji i nekadašnjoj SFRJ.

Mladenović je roden 21. septembra 1958. godine u Zagrebu. U šestoj godini se sa porodicom preselio u Sarajevo, a 1970. godine u Beograd. U Beogradu je završio Jedanaestu gimnaziju u kojoj je krajem 70-tih, zajedno sa školskim drugom Dragomirom Mihailovićem-Gagijem, osnovao svoj prvi bend „Limunovo drvo“.
Godinu dana kasnije formirao je svoj prvi kultni bend „Šarlo Akrobata“, zajedno s Dušanom Kojićem-Kojom i bubnjarem Ivanom Vdovićem. „Šarlo akrobata“ je bio jedan od najznačajnijih predstavnika jugoslovenskog novog talasa, i sa pesmama „Niko kao ja“, „Ona se budi“ i „Mali čovek“ bio je predstavljen na znamenitoj kompilaciji „Paket aranžman“ (1980), zajedno sa grupama „Električni orgazam“ i „VIS Idoli“.
„Šarlo akrobata“ je snimila i hvaljeni album „Bistriji il’ tuplji čovek biva kad“, ali nije opstala dugo i iz njega su se rodila dva uticajna rok sastava – Mladenovićeva „Katarina II“ i Kojićeva „Discplina kičme“.

Tokom 1982. novom bendu su se priključili klavijaturista Margita Stefanović – Magi, a 1983. basista Bojan Pečar i bubnjar „Šarla akrobate“ Ivica Vdović. U toj postavi 1984. godine „Katarina II“ izdaje istoimeni, veoma zapaženi album, nakon čega Vdović i Mihajlović odlaze iz benda. Grupa menja ime u „Ekatarina Velika“ i 1985. godine izdaje takođe istoimeni album, koji dobija povoljne kritike i skreće pažnju na bend, sa velikim hitovima „Oči boje meda“ i „Modro i zeleno“.

Album iz 1986. godine, „S vetrom uz lice“, gde se nalazi možda najslavnija EKV pesma – „Ti si sav moj bol“ lansira ovu grupu na sam vrh jugoslovenske rok scene, gde sa Mladenovićem na čelu ostaje sve do 1994. godine, izdavši seriju uspešnih albuma – „Ljubav“ (1987), „Samo par godina za nas“ (1989), „Dum dum“ (1991) i „Neko nas posmatra“ (1993).

Tokom rada sa „Ekatarinom Velikom“, Mladenović je sarađivao kao producent na albumima bendova „Gustaph y njegovi dobri duhovi“ i „Fit“. Zajedno sa ostalim članovima benda, Mladenović se 1985. godine pojavio u filmu Gorana Markovića „Tajvanska kanasta“, a sledeće godine i u filmu Darka Bajića „Crna Marija“ u kojem je igrao glavnu ulogu i za koji je napisao numeru „Bus Station“.

Krajem osamdesetih napisao je muziku za jednu pozorišnu predstavu, a 1992. godine s članovima grupa „Partibrejkers“ i „Električni orgazam“ formirao sastav „Rimtutituki“, čija je muzicka aktivnost koncentrisana na antiratnu propagandu, i sa kojim je snimio singl „Slušaj ‘vamo!“. Singl je izdao radio B92, a promovisan je koncertom na kamionu koji je kružio ulicama Beograda.

U leto 1994. godine Mladenović je otputovao u Brazil, gde je sa dugogodišnjim prijateljem Mitrom Subotićem – Subom i nekoliko brazilskih muzičara snimio album „Angel’s Breath“. U avgustu 1994. godine, posle nastupa „Ekaterine Velike“ na Festivalu u Budvi, Mladenović je prebačen u bolnicu gde je ustanovljeno da ima rak pankreasa.
Milan Mladenović (36) je umro 5. novembra 1994. u Beogradu. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. Njegovom smrću „Ekaterina Velika“ je prestala da postoji. Uključujući razdoblje kada se zvao „Katarina II“, taj bend je izdao sedam studijskih albuma, uz tri koncertna.

Uz „Ti si sav moj bol“, „Oči boje meda“ i „Modro i zeleno“, drugi veliki hitovi „Ekaterine velike“ su „Aut“ (1984), „Tattoo“ (1985), „Budi sam na ulici“ (1986), „Kao da je bilo nekad“ (1986)“, „Novac u rukama“ (1986), „Zemlja“ (1987), „Pored mene“ (1987), „Ljubav“ (1987), „Krug“ (1989), „Par godina za nas“ (1989) i „Dum dum“ (1991).

U novembru 2006. godine pesma „Par godina za nas“ je izglasana za najbolju jugoslovensku pesmu svih vremena u anketi slušalaca radija B92. Mladenović je u jednom intervjuu 1992. godine rekao da je „Par godina za nas“ najbolja pesma koju je „Ekaterina Velika“ napravila.

Posle Milana Mladenovića preminulo je još dvoje članova ovog benda. Bojan Pečar umro je u Londonu od srčanog udara 13. oktobra 1998. u 37. godini, a Margita Stefanović 18. septembra 2002. godine u Beogradu u 43. godini.

Mnogi muzičari smatraju da je „Ekaterina Velika“ jedan od najznačajnijih bendova na prostoru bivše Jugoslavije i na jugoslovenskoj rok sceni uopšte.

Izvor: Blic online

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *