Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

STOŽER NAŠE KULTURE


JUBILARNO 100. kolo Srpske književne zadruge predstavljeno je u utorak u Svečanoj sali Matice srpske u Novom Sadu. Čitaocima su ponuđena dela Davida Albaharija, Matije Bećkovića, Dušana Kovačevića, Radoša Ljušića, Darka Tanaskovića, Mome Kapora…

– U jubilarnom kolu objavljujemo osamnaest knjiga, tri puta više nego što je uobičajeno za najugledniju srpsku biblioteku u plavim koricama – rekao je Marko Nedić, glavni urednik Srpske književne zadruge. – Cilj, koji smo uspeli da ostvarimo, bio je da vratimo naše najznačajnije autore u Zadrugu i tako čitaocima predočimo samo reprezentativna dela srpske nauke i umetnosti.

Stoto kolo posvećeno je savremenim srpskim autorima, književnicima i naučnicima, a kako ističe Nedić, žanrovski je raznoliko, jer su se u ediciji našli romani, knjige priča, zbirke pesama, memoari, naučne studije.

– U jubilarnom kolu objavljena su dela savremenih autora, koji danas na najbolji način mogu da predstave našu kulturu i nauku – istakao je Slobodan Rakitić, predsednik Srpske književne zadruge. – Na drugoj strani nije ni zapostavljena tradicija, čime je očuvan duh i ideja Zadruge da u njenim izdanjima budu zastupljena oba principa.

Kao glavni zadatak Srpske književne zadruge Rakitić je naveo predstavljanje najvažnijih dela srpske kulture, kao što je i slučaj u Stotom kolu, ali i značajnih dela svetske književnosti.

– Izdavačka delatnost Zadruge se proteže već kroz tri veka i tokom tih 116 godina smo putokaz ka vrednostima i bogatstvu naše kulture – naglasio je Rakitić.

Od 18 autora čije su knjige objavljene u Novom Sadu svoja dela je predstavila gotovo polovina književnika i naučnika. Albahari je pre čitanja jedne od priča iz zbirke „Svake noći u drugom gradu“ rekao da je kratka priča njegova osnovna forma i da romane piše jer nema šta da radi tokom dugih zima u Kanadi. Miro Vuksanović je govorio o „Semolj zemlji“, trećem i završnom delu njegove trilogije, Dragan Lakićević je čitao priču iz zbirke „Ludački Rukopis“, Darko Tanasković deo iz istorijske studije „Islam – dogma i život“

Do sada je odštampano ukupno 15 knjiga, a do kraja godine će biti objavljena još tri naslova.

OČI KNJIŽEVNOSTI
OD 1892. je u okviru najstarije i najuglednije edicije srpske književnosti i izdavaštva objavljeno 670 knjiga u 100 kola, a Branko V. Radičević je to kolo nazvao „plavim očima Srpske književne zadruge“.

Izvor: Večernje novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *