Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

OTKRIVENA NEOBIČNA VRSTA PERNATOG DINOSAURUSA

U Kini je otkriven neobičan fosil pernatog dinosaurusa, koji potiče iz ere pre pojave ptica, javio je BBC.

Epidexipteryx je bio veoma sličan pticama, sa svojim repom koji je imao četiri duga pera, koja su verovatno služila kao ukras.

Nema znakova da je ovo stvorenje, veličine goluba, imalo krila za let, kao drugi dinosaurusi koji sliče pticama.

Fosilne ostatke istražio je tim paleontologa na čelu sa Fučengom Zangom i Ksingom Ksuom, profesora kineske Akademije nauke.

Naučnici su pretpostavili da su pera ovog stvorenja služila kao ukras, tokom nekoliko miliona godina, nakon čega su evoluirala u krila.

U kineskoj pokrajini Laioning, poznatoj po brojnim nalazištima fosila, pronađene su mnoge vrste dinosaurusa sa perjem, uključujući i najstariju poznatu pticu Archaeopteryx, koja je živela pre oko 125 miliona godina, i Epidexipteryx, koja je obitavala na Zemlji nešto pre Archaeopteryxa.

Naučnici su zaključili da novootkriveni dinosaurus pripada „bizarnoj vrsti“ scansoriopterygidae, što znači „podižuća krila“.

Takođe je ustanovljeno da Epidexipteryx poseduje „neočekivanu kombinaciju karakteristika“, koja je do sada viđena u nekoliko različitih grupa teropoda, dinosaurusa koji su hodali na stražnjim nogama i kasnije se razvili u ptice.

Smatra se da je Epidexipteryx imao paperjasto telo i dva neverovatno duga para pera umesto repa. Naučnici su ubeđeni da je ovo perje služilo kao ukras, što Epidexipteryxa čini najstarijom poznatom vrstom sa ovom osobinom, piše BBC.

Ipak, na njegovim udovima nema perja, što je svojstveno današnjim pticama.
„Iako poseduje mnogo karakteristika kao i ptice, Epidexipteryx pokazuje neke odlike potpuno nesvojstvene za bilo kog drugog teropoda“, rekao je Zang.
Nedostatak perja na udovima sugeriše da su se ukrasna pera pojavila pre onih koja su bila sposobna za let.

Izvor: Blic Online

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *