Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

DEPECHE MODE NA UŠĆU

Muzički spektal u organizaciji Tuborg Green, State of Exit i Live Nation

Kompanija Carlsberg Srbija, vlasnik brenda Tuborg Green, i producentska kuća State of Exit, u saradnji sa agencijom Live Nation, najavili su nedavno veliki jednodnevni muzički festival – Tuborg Green Fest 2009.

Festival će iduće godine biti organizovan treći put u Srbiji, a zakazan je za 20. maj na beogradskom Ušću. Glavna atrakcija trećeg izdanja TGF biće Depeche Mode, jedna od najznačajnijih rok grupa u svetu. U okviru TGF, koncert Depeche Mode biće, takođe, održan u Bugarskoj (Sofija) i Hrvatskoj (Zagreb).

Tuborg Green Fest je jednodnevni muzički festival koji se većdve godine za redom održava u Srbiji, a od prošle godine je dobio regionalni karakter. U Evropi je dovoljno spomenuti Roskilde festival u Danskoj ili Exit festival u Srbiji, ali ono što čini TGF jedinstvenim brendom jeste njegova organizacija. Zabava je počela u Moskvi 2005, na prvom TGF, kada je publika bila oduševljena nastupom bendova Foo Fighters i Garbage. Od tada festival neprestano menja destinacije u ovom delu Evrope, i iz godine u godinu potvrđuje status jednog od najznačajnijih muzičkih dešavanja. Prošle godine, Rusi su imali priliku da uživaju u nastupu bendova Metallica i Linkin Park, a skoro 85.000 fanova slušalo je nastup sastava Red Hot Chili Peppers u Srbiji (Inđija).

Zahvaljujući uspehu festivala, u 2008. zabava se udvostručila. Nakon nastupa Fet Boj Slima i Underworld u Rusiji, Franz Ferdinand, Cypress Hill i Raveonettes u Srbiji, Whitesnake i Def Leppard u Bugarskoj, održala su se još dva TGF. Početkom septembra, bendovi Panic at the Disco i Three Doors Down nastupili su u Kazahstanu, a u oktobru svoj nastup u Hrvatskoj imao je bend Kaiser Chiefs uz nastupe poznatih regionalinh muzičara.

Depeche Mode je najtraženiji bend u Srbiji prema nekim ovdašnjim anketama. Sastav Depeche Mode osnovan je 1980. u Engleskoj, u jeku novog talasa i novog romantizma. Članovi osnivači bili su Vins Klark, Endru Flečer i Martin Gor – koji su i ranije nastupali zajedno pod različitim imenima, a po dolasku pevača Dejvida Gana, uzimaju naziv Depeche Mode (po francuskom modnom časopisu). Do danas su objavili 11 zvaničnih studijskih albuma, a procenjuje se da su do 2006. prodali više od 72 miliona ploča širom sveta. Prvi album „Speak and Spell“ pojavljuje se 1981. u izdanju kuće Mute Records. Ubrzo po objavljivanju albuma Klark napušta bend, a ulogu glavnog autora pesama preuzima Martin Gor. „A Broken Frame“, njihov drugi album izlazi 1982, a godinu dana kasnije i „Construction Time Again“, koji im donosi veću popularnost i turneju po Americi. Prvih pet godina Depeche Mode je dokumentovano kompilacijom singlova „The Singles 81-85″. Posle uspeha video spota za singl „ A Question of Time“ iz 1986. počinje njihovo dugogodišnje prijateljstvo i poslovna saradnja sa režiserom i fotografom Antonom Korbijnom, koji je režirao 20 njihovih spotova.

Tokom turneje 1987/88, snimljen je dokumentarni film, a objavljen je i živi album „101″ (sto prvi koncert po redu i poslednji na turneji). Bend je ubrzo po objavljivanju ovog živog albuma u Milanu snimio pesmu „Personal Jesus“, koja je postala jedna od njihovih najprepoznatljivijih numera. Februara 1990. singl „Enjoy the Silence“ dospeva do pozicije broj osam na američkim i do šestog mesta na britanskim listama i tako postaje jedan od najuspešnijih njihovih singlova do današnjih dana. Ova pesma našla se na albumu „Violator“. Sastav menja muzički izraz na albumu „Songs of Faith and Devotion“ iz 1993. predstavljajući tvrđi zvuk mnogo bliži rok orijentaciji. Album je dospeo do mesta broj jedan na listama u Americi i Britaniji. Drugi živi album u karijeri izlazi u decembru 1993. pod naslovom „Songs of Faith and Devotion Live“.

Usledile su brojne trzavice u bendu – promene članova, Ganovo skidanje sa narkotika… Godine 1996, po povratku Gana sa lečenja, Depeche Mode se ponovo okuplja i ulazi u studio sa producentom Timom Simenonom. Sledeće godine objavljuju izuzeto popularni album „Ultra“, koji ih još jednom dovodi na prvo mesto lista. Druga kompilacija singlova pod nazivom „The Singles 86-98″ izašla je 1998. sa bonus pesmom „Only When I Lose Myself“. Godine 2001. Depeche Mode je izdao album „Exciter“, koji nije imao naročito dobru prođu kod kritike i publike. Avgusta 2004. izdavačka kuća Mute objavljuje „Devotional“ DVD sa snimljenim filmom sa svetske turneje iz 1993. i kompilaciju remiksa pod nazivom „Remixes 81-04″. Jedanaesti studijski album – „Playing the Angel“ pojavio se 2005. Avgusta 2007, tokom promocije drugog solo albuma Dejvida Gana,“Hourglass“, najavljen je povratak Depeche Mode u studio početkom 2008, gde je trebalo da rade na svom povratničkom 12. om albumu. Izlazak albuma se očekuje na proleće sledeće godine.

Izvor: Danas K.R.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *