Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

LE KLEZIO DOBITNIK NOBELOVE NAGRADE ZA KNJIŽEVNOST

Dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost je francuski pisac Žan-Mari Gistav Le Klezio, saopštio je danas komitet za dodelu nagrada.

Švedska kraljevska akademija nauka u Stokoholmu odala je priznanje Le Kleziu (68) za njegove avanturističke romane, eseje i dečiju književnost.

Ovo je prvi put da je jedan francuski pisac dobio Nobelovu nagradu za književnost od 1985. godine.

U saopštenju akademije se navodi da je Le Klezio „autor novih pravaca, poetske avanture i senzualne ekstaze, istraživač ljudskog roda izvan i ispod (granica) vladajuće civilizacije“. Među njegovim poznatijim književnim delima su „Groznica“, „Voljena zemlja“, „Rat“ i druga.

Nedavno je objavio jedan od svojih najpotresnijih romana „Tužbalica o gladi“, čija se radnja odvija između 1930. i 1940. godine, inspirisan događajima iz života njegove majke.

Najpoznatije svetske nagrade, koje podrazumevaju ček od 10 miliona kruna (1,4 miliona dolara), dodeljuju se svake godine, a ustanovio ih je, sem nagrade za ekonomiju, švedski industrijalac i pronalazač dinamita Alfred Nobel, čija ih fondacija dodeljuje još od 1901. godine.
Svečana dodela nagrada biće održana 10. decembra u Stokholmu i Oslu, na dan kada je Nobel preminuo 1896. u San Remu.

Izvor: Blic / Tanjug/ foto Reuters

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *