Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PREMINUO POL NJUMEN

Holivudska legenda, američki glumac Pol Njumen preminuo je u 84. godini, javile su agencije.

Portparolka legendarnog glumca, Marni Tomljanovic, rekla je da je Njumen preminuo od raka, ne navodeći detalje.

Pol Njumen nominovan je deset puta za Oskara, a nagradu američke filmske akademije osvojio je 1987. godine za ulogu u filmu „Boja novca“.

U bogatoj filmskoj karijeri koja je trajala više od 50 godina igrao je u oko 60 filmova.

Radio je s najvećim holivudskim imenima: Robertom Altmanom, Martinom Skorcezeom, Alfredom Hičkokom, Elizabet Tejlor, Loren Bekol i Tomom Henksom.

Ipak, najprepoznatljiviji će ostati po filmovima „Žaoka“ i “ Buč Kasidi i Kid“ u kojima mu je partner bio Robert Redford.

Zanimljiv je podatak da je zbog strasti prema auto trkama sedamdestih godina prošlog veka privremeno napustio film kako bi se posvetio karijeri profesionalnog vozača u brzim bolidima.

Poslednju ulogu je imao u filmu „Put bez povratka“ 2002. godine.

Uloga mu je donela nominaciju za Oskara, a povodom te uloge je rekao da je njegov karijera u suštini zaršena jer više nije u stanju da glumi na nivou na kojem bi želeo.

Izvor: RTS

One Response

  1. Pol NJumen je izuzetno sarmantan lik,imao je vrlo plodonosam zivot kako na privatnom [imao je troje dece iz prvog i troje iz drugog braka kada se zbroje ukupno sestoro],tako i na poslovnom polju,krenulo mu je postao je tazen glumac,slava ga nije zaobisla razveo se u redu zaljubio se u Joanu,ali da li je u redu da nigde nista ne pise o njegovoj prvoj zeni koja ima ime Jeki Viti,visoka plavusa koja se odrekla svoje karijere,i cuvala decu dok se on svrckao.Cak je svojevremeno Joan izjavila JA SAM MU JEDINA LJUBAV,pa mislim da gresi…Sacovao je POL malo srca i za Jeki

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *