Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ОСНОВАНО ПОЗОРИШТЕ ТИМОЧКЕ КРАЈИНЕ

ЗАЈЕЧАР Позориште Тимочке крајине “Зоран Радмиловић“, после помпезних најава, формирано је једногласном одлуком одборника града Зајечара на јучерашњој седници “премијерно“ одржаној у сали зајечарског позоришта. Остало је нејасно зашто ово позориште носи назив Тимочке крајине када у његовом финансирању учествује само град Зајечар.

Дејан Здравковић, менаџер Градског одбора ЛДП-а каже да су моралну подршку за оснивање регионалног позоришта у писаној форми од осам општина у Тимочкој крајини, дале само две, али ниједна није обећала и финансијски подршку.

Градоначелник Зајечара Бошко Ничић је изразио чуђење зашто се сви неупућени хватају за новчане ставке, када новац није био разлог гашења позоришта.

– Град Зајечар ће и даље финансирати ново позориште и ми имамо ту снагу. Проблем су били глумци, који нису ништа радили, а тражили су плате београдских глумаца, који имају и по 20 представа месечно – образложио је Ничић.

Подсетимо, проблеми у зајечарском позоришту су настали када је седам од 15 глумаца затражило своја права преко суда. Они су тужили позориште због умањених коефицијената плата који су законом прописани за сва позоришта у Србији. Уместо да повећа плате, оснивач је одлучио да позориште одведе у стечај и ликвидацију наводећи као главни разлог дуг од око четири милиона динара.

Крајем августа најављена је нова представа “Четири сата“ у режији Ирфана Менсура и по тексту Мирољуба Рикија Недовића. Улоге су добили сви глумци који се нису супроставили локалној самоуправи и нису тужили позориште за плате. Међу њима нису Предраг Грбић, Марија Арсић и Здравко Арсић носиоци некадашњег зајечарског репертоара који су донели највећи број глумачких награда некадашњем зајечарском позоришту.

Новина у новом позоришту нема. За управника је изабран Владимири Ђуричић, бивши и стечајни управник ове куће, а уместо 15, ново позориште ухлебиће 10 глумаца.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *