Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

MISTERIOZNO PRSTENJE NAĐENO NA STOPALIMA STAROEGIPATSKIH SKELETA

Arheolozi su pronašli dva staroegipatska skeleta stara više od 3.000 godina, na čijim se nožnim prstima nalazi bakarno prstenje, prenosi sajt „LiveScience“.

Ostaci stopala sa bakarnim prstenom
Tela su iskopana prošle godine, ali njihovo detaljno ispitivanje i dalje traje. Radi se o prvom do sada pronađenom takvom prstenju, a arheolozi pokušavaju da utvrde da li se radi o „modnom detalju“ ili nekom vidu lečenja. Ranije je pronađena jedna mumija sa velikim zlatnim prstenom na nozi, a u pitanju je bio sveštenik. Za razliku od njega, ova dva skeleta su ostaci siromašnijih ljudi koji nisu sebi mogli da priušte mumifikaciju.

Skeleti su iskopani iz groblja južno od ostataka grada Amarne, koji je izgradio faraon osamnaeste dinastije Ehnaton. Skeleti su nađeni nedaleko od ostataka Amarne, grada koji je bio prestonica Egipta u vreme vladavine Ehnatona. U pitanju su skeleti odraslog muškarca i adolescenta čiji pol još utvrđen. Jedan prsten je „krasio“ prst pored palca desnog stopala muškarca koji je živeo oko 35-40 godina. Zanimljivo je to što su mu baš na desnom stopalu otkrivene frakture, a bila mu je slomljena butna kost desne noge. Te povrede su nastale pre njegove smrti, a arheolozi misle da on nije slučajno nosio prsten baš na toj nozi, već da je njegova namena bila da izleči nogu ili ublaži bol.

„Čin ‘vezivanja’ i ‘okruživanja’ je bio moćan magijski ritual u Starom Egiptu, i metalni prsten koji se može obmotati oko nečega veoma je pogodan za takve obrede. Istražićemo tu mogućnost i potražiti paralele među magijsko-medicinskim činima koje su preživele od tog vremena“, rekla je Ana Stivens, asistent direktora projekta istraživanja lokaliteta u Amarni.

Drugi skelet takođe ima prsten na nozi, ali nema vidljive znake povreda. Stivensova je rekla da on tek treba da bude podrobnije analiziran.

Izvor: Blic Online I.Kešanski Foto: Amarna Project

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *