PETI “KROKODIL” POČINJE 13.JUNA

Nebojša Đorđević   Poezija, Vesti

Peto izdanje književnog festivala “Krokodil” (Književno Regionalno Okupljanje Koje Otklanja Dosadu I Letargiju) biće organizovano od 13. do 15. juna u amfiteatru ispred Muzeja istorije Jugoslavije (ili u velikoj sali Muzeja u slučaju nevremena).

Kako su na konferenciji za novinare najavili organizatori “Krokodila” Ana Pejović i pisac Vladimir Arsenijević, peti “Krokodil” ove godine biće podeljen u tri tematske večeri - “u novinarstvu”, “u prozi” i “u muzici”.

Prvo veče, prema rečima Arsenijevića, posvećeno je zanimljivoj pojavi u regionu - kolumnama koje su poslednjih dvadesetak godine dobile dosta literarnih odlika i predstavljaju interesantnu mešavinu književnog i novinarskog stvaralaštva.

U četvrtak, 13. juna, na “Krokodilu” će nastupiti pisci i kolumnisti Teofil Pančić, Ante Tomić, Ljubomir Živkov, Muharem Bazdulj, Amitz Dulniker - čiji je blog bio najčitaniji 2012. i kao specijalni gosti ekipa iz “Njuz.neta”.

Sutradan, na večeri posvećenoj prozi učestvovaće Arsenijević, književnica Melinda Nađ Abonji, autorka romana “Golubije srce”, Abduhal Sidran, gost “Krokodilovog” rezidencijalnog programa u junu - Francuz Silvan Pridom i kao specijalni gost Želimir Žilnik.

Treće veče “Krokodila” biće posvećeno “krosoveru” između muzike i knjizevnosti i tada će nastupiti Rodolf Birže, rok muzičar francuske scene sa projektom “Psihofarmaka”, beogradski “Ah,Ahilej” i Marko Brecelj iz Slovenije.

Podstaknuti burnim reakcijama na izbor kolumnista prve večeri festivala, organizatori “Krokodila” u petak, 14. juna u KC Grad u 14 sati organizuju okrugli sto posvećen upravo kolumnistima i njihovim raspravama i svađama u javnosti i razlozima zbog kojih do njih dolazi.

Simpatični Pridom rekao je da mu je drago što je u Beogradu i ocenio da je sudbinski predodređen da se pojavi na “Krokodilu”, jer je u jednom svom romanu, gotovo desetak stranica posvetio krokodilu Gistavu. Pridom će tokom boravka u Srbiji, osim učešća na “Krokodilu” imati i sastanke u Udruženju književnih prevodilaca Srbije i susrete sa studentima u Novom Sadu i Beogradu.

Marko Dražić iz “Njuz.neta” najavio je da će na “Krokodilu” njegov tim pripremiti javno izvođenje nazovi informativnog programa u saradnji sa dvoje poznatih voditelja čija imena nije želeo da otkrije i koji će nastupe kolumnista prekidati blokovima pseudovesti.

Izvor: B92 Foto: www.krokodil.rsPostavite komentar