BILJANA KOSTIĆ - Izbor iz poezije

Nebojša Đorđević    Poezija

Biljana Kostić je rođena 20.08.1971. godine u Novom Sadu. Piše poeziju za sebe i prijatelje. Član je fb grupa “Knjiga je rajski dar” i Kluba ljubitelja pisane reči”.

 

LED

Sve je bilo jasno
misli su ispadale
iz dzepova
kotrljajući se
kao klkeri
po kojima su gazila
stopala senke
zaledjenih osećanja

 

PARTIJA ŠAHA SA OCEM

Čekala bi sto godina da otac pokrene figuru
dok bi ona kao brza munja u sekundi pojela piuna,
žurila do kraljice nestrpljivo.

Znaš kćeri, progovorio bi u sred svojih misli,
kada naučiš da igraš šah, naučićeš sve
što ti je potrebno za dostojno koračanje kroz vreme.

 

INAT
I mesec je na mene zinuo
u okove nesanice me uklesao
inat u meni se probudio
nedam se tako lako
dreknula mesecu da popravi zube
usta zatvori
okovi su rastrgani
neka se ruga kome hoće
a meni više
boga mi neće

 

ISKRE

Na jednom brdu
u kućici od slame
gde je suncu stanište
gde cvetaju ljiljani
nema kiša i oluja
rođene su
dve iskre
u mirisu jorgovana
sa izvorišta
iz kamena

 

TREN

Nedostajao je
samo treptaj jedan
da uhvatiš
zvezdu padalicu

Mesec se šeretski smešio
nežnost razlivena u pogledu
igra senki na licu

Dlanovi vlažni
putevi neprohodni
misao zapečaćena
u paukovu mrežu uhvaćena.

Tišinu
reč u grlu

pesma razbija

 

IZLOŽBA SLIKA MARGITE STEFANOVIĆ “BODLJIKAVA ŽICA”

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

Izložba slika Margite Stefanović Magi pod nazivom “Bodljikava žica”, koje je članica nekadašnje grupe “Ekaterina Velika” (EKV) uradila između 1997. i 1999. godine, biće otvorena 5. novembra u beogradskom klubu “Good Times”, najavila je danas agencija “TMM promotion and booking”.

Stefanović je uz pomoć Milana Mladenovića i Bojana Pečara učestvovala u kreiranju zvuka “EKV”-a i bila zadužena za imidž benda, dizajniranje plakata i omota albuma.

Početkom aprila 1997. odlučila je da većinu radova i idejnih rešenja digitalizuje i arhivira. Pojedine motive planirala je da iskoristi na reizdanjima EKV-a, ali je na kraju ipak odustala smatrajući da će redizajn promeniti poruku na koju se publika privikla.

Arhiva dostiže broj od 237 radova. Sredinom 1998. prijateljica iz Zagreba Jasna Mikić predložila joj je da zajedno organizuju izložbu u Hrvatskoj, ali je ideja propala.

Stefanović umesto u prestonicu, odlazi u Pulu na prvu kulturnu razmenu nakon rata, ali kao muzičar. Tada je nastupila sa zagrebačkim bendom “Veliki bijeli slon”.

Od januara do oktobra 1999. uz pomoć digitalne štampe na kartonu dovršila je svoje radove koje je ponovo arhivirala, a jedan deo poklonila prijateljima. Krajem oktobra 2008. poznatoj slikarki Olji Ivanjicki povereno je da izabere 20 njenih radova.

Izložbu u klubu “Good Times” otvoriće akademski slikar i muzičar Ljubomir Ljuba Đorđević, nakon čega će biti predstavljen album “A Mess of Blues” Nebojše Nikolića.

Izvor: BlicOnline/Tanjug

BUGARSKA TVRDI DA JE NAŠLA NAJSTARIJI GRAD EVROPE

Nebojša Đorđević    Kultura, Vesti

SOFIJA - Praistorijski grad čiji su ostaci iskopani na istoku Bugarske, najstarije je urbano naselje do sada nadjeno u Evropi, rekao je arheolog Vasil Nikolov.

Profesor Nikolov s bugarskog Nacionalnog arheološkog instituta rekao je da kameni zidovi koje je iskopao njegov tim blizu grada Provadija, potiču iz perioda izmedju 4700. i 4200. godine pre nove ere.

On je rekao da se veruje da zidovi visine tri, a debljine dva, predstavljaju najstarije i najmasivnije utvrdjenje praistorijske Evrope.

“Počeli smo iskopavanja 2005, ali smo tek posle ove arheološke sezone sakupili dovoljno podataka da podržimo tu tvrdnju”, rekao je Nikolov.

Njegov tim je do sada iskopao ostatke naselja s jednospratnim kućama koje je u prečniku imalo oko 100 metara i bilo okruženo utvrdjenim zidom.

Nadjeno je i više jama koji su korišćene za rituale, kao i delovi kapije. Karbonskom analizom je utvrdjeno da potiču iz eneolitskog doba izmedju 4700. i 4200. godine pre nove ere, što je više od 1.000 godina pre grčke civilizacije.

Izvor: Beta